5 ok, ami miatt a nők előnyben részesítik a szakállas férfiakat
2018-08-06  /  Szerző:   /   Tudtad-e? Az ókori Egyiptomban a magas rangú férfiak körében volt nagy divat a szakáll növesztése. A királyok és királynék is támogatták a hamis szakáll viselését, az angol lovagok pedig olyan speciális páncélruhát viseltek, ami láttatni engedte a szakállat és bajuszt. Az arcszőrzet az ókorban a politikai és szociális értékeket mutatta meg, manapság azonban a legtöbb férfi amiatt növeszt szakállat, hogy szexibbnek, férfiasabbnak tűnjenek a nők szemében. Kutatók szerint létezik 5 fő ok, ami miatt a nők sokkal jobban kedvelik a szakállas férfiakat a csupaszabb társaiknál.

1. A nők előnyben részesítik a szakállat a bajusszal szemben

Egy 2500 nők között végzett felmérés alapján, a nők 60%-a mondta azt, hogy az arcszőrzettel rendelkező férfiakat részesítik előnyben. 1500 nőből pedig a felmérés szerint a szakállat előnyben részesítik a bajusszal szemben. A megkérdezett nők csupán 6,44%-a mondta azt, hogy az olyan férfiakat szeretik, akiknek csak bajszuk van, 43,27%-a csak a szakállal rendelkező férfiakat szeretik, 50,29%-a pedig azokat a férfiakt szeretik, akiknek szakálluk és bajszuk is van.

2. A szakállal rendelkező férfiak komolyabbnak tűnnek a párkapcsolatban

Egy másik felmérés szerint, melyet az amerikai „A magatartás evolúciója” folyóirat végzett, a nők három csoportra lettek osztva. Mindhárom csoportnak olyan fotókat mutogattak, melyeken a férfiak szakállnövekedési folyamata volt látható. Mindhárom csoportnak mutattak olyan képeket, ahol a férfiaknak egyáltalán nem volt szakálluk, olyan férfiakat, akiknek volt egy kis szakálluk (kb. 5 napos növesztés után), olyan férfiakat, akiknek kb. 10 napos szakálluk volt, illetve olyan férfiakat is, akiknek nagy szakálluk volt. A felmérésben részt vevő nők véleménye alapján, az 5 napos szakállal rendelkező férfiak látványa az egyéjszakás kalandokra terelték a nők gondolatait, de tőlük nem maradtak sokkal alább a 10 napos szakállal rendelkező férfiak sem. A nők úgy gondolják, hogy a hosszú szakállal rendelkező férfiak érettséget sugallnak, akik képesek fenntartani egy komoly kapcsolatot és később családot is alapítani.

3. Az arcszőrzet a férfiasságot jelképezi

Bár a férfiak szakállhossza különböző gondolatokat ébreszt a nőkben, az arcszőrzet viselőjének mindenképp férfias kisugárzást kölcsönöz. Egy 2016-ban végzett felmérés alapján a szakállas férfiaknak nem csak férfiasabb a kisugárzásuk, hanem sokkal több az önbizalmuk is, szorgalmasabbak, nagylelkűek és őszintébbek, mint azon társaik, akik nem rendelkeznek arcszőrzettel.

4. Számít a szakáll hossza

A fentebb említett felmérés szerint a szakáll hossza sok mindent elárulhat egy férfiről. Egy Ausztráliában végzett felmérés alapján, melyet a North Wales Egyetemen végeztek, 351 nőt és 177 heteroszexuális férfit kértek meg arra, hogy szavazzanak a férfiak fényképeire és rangsorolják őket a szakáll növekedési fázisa alapján. A felmérésben részt vevők az alábbi kategóriákba sorolhatták a látottakat: vonzó, férfias, egészséges, potenciális szülő. Érdekes módon, azokat a férfiakat szavazták meg a legvonzóbbnak, akik kb. 10 napos szakállal rendelkeztek, miközben az 5 napos szakállal rendelkező férfiak kaptál a legkevésbé vonzó szavazatokat úgy a nők, mint a férfiak részéről is.

5. A szakállas férfiak jó apának tűnnek

A férfiasság mellett a szakállal rendelkező férfiakat a nők jó apáknak is gondolják. A felmérésben részt vevő nők szerint a szakállas férfiakat sokkal jobb apáknak tartják, mint azokat, akik nem rendelkeznek arcszőrzettel. A szakállas férfiakról a nők azt gondolják, hogy sokkal védelmezőbbek és készen állnak arra, hogy erőt és energiát fektessenek be a gyerekeik nevelésébe is.