5 mítosz a napozásról, melyekkel jobb, ha te is tisztában vagy!
2022-07-02  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Nyáron mi sem természetesebb, mint hogy mindegyikünk a strandra vágyódik. A hűsítő vízben lubickolva képesek vagyunk órákat is napon tölteni, sőt sokan még egy kis napozásnak sem tudunk ellenállni. Ezzel azonban vigyáznunk kell, hiszen az UV-sugárzás rettentően káros, mi több az esetek magas százalékában bőrrákot okozhat. Az alábbiakban elolvashatod azt a TOP 5 mítoszt, melynek nem érdemes bedőlnöd, ha meg szeretnéd óvni bőröd egészségét.

1. Mítosz: Egy kis leégés még nem árthat

A leégésnek nem feltétlenül van rögtön komolyabb következménye, főleg ha még fiatal vagy, azonban jelentősen növeli a bőrrák kockázatát. Egy 15-25 év közöttiek körében végzett friss kutatás szerint, egy egyszeri leégés 50%-kal növeli a bőrrák kialakulásának esélyét, míg a négy alkalommal való leégés megduplázza mindezt. Érzékletes példa ez arra, hogy miért fontos minél több mindent megtenned a bőröd megóvása érdekében, főleg akkor, ha már égtél le korábban.

2. Mítosz: Árnyékban nem éghetsz le

Nagyon sokan úgy hiszik, hogy az árnyékban képtelenség leégni, ezért napernyő vagy fa alá húzódnak, mikor már sokat voltak a napon. Ismerős? Ez azonban nagyon messze áll az igazságtól. Az UV-sugárzás visszaverődik a különböző felületekről még akkor is, ha nem érzed vagy nem látod. Olyan felületekről van itt szó, mint a homok, a víz és még a hó is. Emiatt nagyon fontos, hogy akkor is védve legyen a bőröd, amikor az árnyékban pihensz.

3. Mítosz: Nem éghetsz le felhős időben

Bizony leéghetsz akkor is, ha felhős az ég, sőt még jobban is, hiszen ekkor fel sem tűnik. Sokan nem, vagy csak kis mennyiségben használnak naptejet, ha látják, hogy felhős az égbolt, de ez súlyos következményekhez vezethet, hiszen a napsugarak 80%-a átjut a felhőkön. Így kifejezetten fontos, hogy kétóránként vagy az úszás, sportolás után újra bekend magad fényvédővel még ilyenkor is.

 

4. Mítosz: Ha sötétebb a bőrszíned, akkor nincs szükséged fényvédelemre

Nem csak a leégés jelenti a bőröd károsodását, hanem maga a barnulás is, még akkor is, ha nem jelentkezik pirosság vagy hámlás. A barnulás tehát egy mód arra, hogy a bőröd megvédje magát az UV-sugárzástól. A Nap ugyanúgy képes károsítani a sötétebb és a világosabb bőrt is. Tehát bár a magasabb melanin-szint biztosít némi védelmet a napsugárzás ellen, nem jelenti azt, hogy nem éghet le és, hogy ne kellene odafigyelnünk a sötétebb bőr védelmére is.

5. Mítosz: Ha magas faktorú fényvédőt használsz, elég egyszer bekenni magad

Mivel egyetlen fényvédő sem képes 100%-os védelmet biztosítani, a nap folyamán többször is újra be kell kenned magad. A naptejek ugyanis nem képesek megelőzni a Nap által okozott károsodást, csak késleltetni tudják azt. A naptej nem elegendő ahhoz, hogy órákat legyél a napon, főleg, ha nem használsz elegendő mennyiséget belőle.

Természetesen a védelemhez nélkülözhetetlen a megfelelő naptej!

Mindenképpen olyan fényvédőt érdemes választanod, amely megfelel a bőrtípusodnak és ami biztosítja az UVA és UVB-sugarak elleni védelmet.

Forrás: Glamour