Csirkemájas rizottó alaprecept
Finom és laktató egytálétel, egyszerű hozzávalókból. Mi kellhet más egy gyors vacsorához?
Hozzávalók:
300 g Arborio rizs
350 g csirkemáj
2 dl fehérbor
2 darab fokhagyma
2 darab hagyma
1.2 l húsleves alaplé
60 ml olívaolaj
50 g parmezán
50 g vaj
Csirkemájas rizottó elkészítése:
Készítsd el az alaplevet (ne engedd, hogy kihűljön).
Tisztítsd meg a csirkemájat, távolítsd el az esetleges inakat és zsírréteget, majd vágd kisebb darabokra.
Kezd a csirkemáj elkészítésével: egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat (30 ml) közepes lángon.
Add hozzá a szeletelt (1 db) hagymát, és pirítsd üvegesre.
Add hozzá az aprított (1-2 gerezd) fokhagymát, és pirítsd további egy percig.
Emeld a hőfokot, add hozzá a csirkemájat, és pirítsd 5-6 percig, amíg szép aranybarna nem lesz.
Öntsd hozzá a (1 dl) fehérbort, és főzd, amíg a folyadék nagy része elpárolog.
Ízesítsd sóval és borssal, majd szórd meg aprított petrezselyemmel.
Tartsd melegen, amíg a rizottó elkészül.
Folytasd a rizottó elkészítésével: egy másik nagy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat (30 ml) és a vaj felét közepes lángon.
Add hozzá az aprított (1 db) hagymát, és pirítsd üvegesre.
Add hozzá az aprított (1-2 gerezd) fokhagymát, és pirítsd további egy percig.
Add hozzá a rizst, és keverd át alaposan, amíg a rizsszemek minden oldala bevonódik az olajjal.
Öntsd hozzá a (1 dl) fehérbort, és folyamatos keverés mellett főzd, amíg a bor nagy része elpárolog.
Kezdd el adagolni a forró alaplevet merőkanalanként a rizshez, folyamatos keverés mellett. Mindig várd meg, hogy az előző adag alaplé felszívódjon, mielőtt a következő adagot hozzáadod.
Folytasd a főzést és keverést, amíg a rizs al dente nem lesz, és a rizottóeléri a krémes állagot (kb. 18-20 perc).
Amikor a rizottó elkészült, vedd le a tűzről, és keverd hozzá a maradék vajat és a reszelt parmezánt.
Ízesítsd sóval és borssal ízlés szerint.
Végül keverd hozzá a csirkemájat és a petrezselymet.
Tálald a csirkemájas rizottót forrón.