Csirkemájas rizottó alaprecept
2025-09-16  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs


Finom és laktató egytálétel, egyszerű hozzávalókból. Mi kellhet más egy gyors vacsorához?


Hozzávalók:

300 g Arborio rizs

350 g csirkemáj

2 dl fehérbor

2 darab fokhagyma

2 darab hagyma

1.2 l húsleves alaplé

60 ml olívaolaj

50 g parmezán

50 g vaj

Csirkemájas rizottó elkészítése:

Készítsd el az alaplevet (ne engedd, hogy kihűljön).

Tisztítsd meg a csirkemájat, távolítsd el az esetleges inakat és zsírréteget, majd vágd kisebb darabokra.

Kezd a csirkemáj elkészítésével: egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat (30 ml) közepes lángon.

Add hozzá a szeletelt (1 db) hagymát, és pirítsd üvegesre.

Add hozzá az aprított (1-2 gerezd) fokhagymát, és pirítsd további egy percig.

Emeld a hőfokot, add hozzá a csirkemájat, és pirítsd 5-6 percig, amíg szép aranybarna nem lesz.

Öntsd hozzá a (1 dl) fehérbort, és főzd, amíg a folyadék nagy része elpárolog.

Ízesítsd sóval és borssal, majd szórd meg aprított petrezselyemmel.

Tartsd melegen, amíg a rizottó elkészül.

Folytasd a rizottó elkészítésével: egy másik nagy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat (30 ml) és a vaj felét közepes lángon.

Add hozzá az aprított (1 db) hagymát, és pirítsd üvegesre.

Add hozzá az aprított (1-2 gerezd) fokhagymát, és pirítsd további egy percig.

Add hozzá a rizst, és keverd át alaposan, amíg a rizsszemek minden oldala bevonódik az olajjal.

Öntsd hozzá a (1 dl) fehérbort, és folyamatos keverés mellett főzd, amíg a bor nagy része elpárolog.

Kezdd el adagolni a forró alaplevet merőkanalanként a rizshez, folyamatos keverés mellett. Mindig várd meg, hogy az előző adag alaplé felszívódjon, mielőtt a következő adagot hozzáadod.

Folytasd a főzést és keverést, amíg a rizs al dente nem lesz, és a rizottóeléri a krémes állagot (kb. 18-20 perc).

Amikor a rizottó elkészült, vedd le a tűzről, és keverd hozzá a maradék vajat és a reszelt parmezánt.

Ízesítsd sóval és borssal ízlés szerint.

Végül keverd hozzá a csirkemájat és a petrezselymet.

Tálald a csirkemájas rizottót forrón.

Forrás