5 manikűrhiba, amitől tönkremegy a köröm
2023-08-18  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

A manikűrözés elég egyszerűnek tűnhet, de van néhány hiba, amit, ha elkövetsz, komolyan károsíthatod a körmeid egészségét.

Valószínűleg ismered az alapokat - ne rágd a körmeidet, ne piszkáld a körömágybőrt -, vagyis a lényeget érted. Azonban biztos, hogy legalább néhányat elkövettél már ezekből a körömápolással kapcsolatos főbűnökből. Olvass tovább, hogy megtudd, hol rontod el!

1. hiba: Nem tisztítod meg az eszközeidet

Még ha a körömápoló felszerelés kizárólag a tiéd is, minden használat után megfelelően fertőtlenítsd azt. A körömcsipeszedet (különösen azt a készletet, amit a lábkörmödre használsz) minden használat után meg kell tisztítani, mert mindenféle baktérium halmozódhat fel a körmeid alatt - és ugyanez vonatkozik a körömágybőr-vágó ollókra is.

A legjobb módja az eszközeid tisztításának, ha szappannal és vízzel lemosod őket, alaposan megszárítod, majd fertőtleníted őket némi alkohollal. Más eszközöket, például a csiszolóblokkokat sosem lehet igazán fertőtleníteni, ezért gyakran cseréld le őket, és mással ne osztozz rajtuk.

2. hiba: Rossz irányba reszeled a körmeidet

Mindenhol azt láthatod a filmekben és a tévében, hogy a manikűrösök úgy reszelik a körmöket, mintha fűrésszel hadonásznának; előre-hátra. Nos, a hollywoodi színészek nem körömszakértők, ezért fogadd meg a tanácsunkat, és csak egy irányba reszeld a körmeidet, nehogy hámlani és töredezni kezdjenek.

Hogy miért fontos ez? Nos, egyszerűen fogalmazva, az oda-vissza mozgás mikroszkopikus szinten koptatja a körmöt, míg az egyirányú technika egyszerűen egy irányba csiszolja az egészet. A foszlás miatt a köröm hajlamosabb lesz a törésre, a felemelkedésre és a törésre. Ezt kerüld el!

3. hiba: Nem mosol kezet lakkozás előtt

Ez az, amit mindenki hajlamos figyelmen kívül hagyni: a körömlemezed, akárcsak a hajhagymáid, olajokat termel, amelyek segítenek táplálni a körmöket.

A körömlakk felvitele előtt körömlakklemosóval tisztítsd le a felesleges olajokat, majd ezt követően alaposan súrold át a körmöket, hogy eltávolítsd a maradék olajat. Ez biztosítja, hogy a lakk megfelelően tapadjon, és a manikűröd a lehető legtökéletesebb legyen.

4. hiba: Nem hidratálod a körömágybőrt

A körmeidnek ugyanannyi nedvességre van szükségük, mint az arcodnak - a bőr az bőr! Nem számít, milyen lakkot választasz (és az sem, ha teljesen kihagyod a lakkozást), a hidratálás a kulcs az egészséges, erős körmökhöz. Ez különösen vonatkozik azokra, akik a zselés vagy akril lakkok rajongói - nem titok, hogy a lakkréteg eltávolítása még a legtapasztaltabb szakember számára is nehéz lehet. A körmöket eléggé megviseli a dolog.

Szerezz be körömágybőr-olajat, hogy körmeid szépek és rugalmasak maradjanak. Ha nem találsz olyan olajat, ami tetszik, a természetes olajok, például a jojobaolaj, az argánolaj vagy az édesmandulaolaj is tökéletesen működnek.

5. hiba: Kihagyod az alapozó lakkot

Gondolkodtál már azon, hogy miért lesz olyan csíkos a manikűröd, és miért pattogzik le hamar a lakkod? Azért, mert kihagyod az alaplakkot. A megfelelő, tápláló alaplakk kitölti a barázdákat, hogy a lakkozás zökkenőmentes legyen, miközben erősíti a körmöket és egészségesen tartja őket. Ne fukarkodj hát vele!