5 lépés, amellyel jó kommunikációt alakíthatsz ki a párkapcsolatodban
2020-04-07  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Nem könnyű a megfelelő párbeszéd megteremtése egy kapcsolat korai szakaszában. Még most kezded megismerni a másikat, és a korábbi rossz tapasztalatok, illetve félelmek meggátolhatnak abban, hogy teljesen nyíltan és őszintén merj beszélni vele. Sokszor fogalmad sincs arról, hogyan fejezd ki szavakkal a gondolataidat úgy, hogy a párod félre ne értse. A Szakértők szerint viszont, ha odafigyelsz az alábbi öt dologra, akkor könnyebben áthidalhatók a kezdeti nehézségek.

Olvass tovább, és ismerd meg azt az 5 lépést, amellyel jó kommunikációt alakíthatsz ki a párkapcsolatodban!

1.       Beszéljetek minden fontos dologról!

Talán ez egyértelműnek tűnik, mégsem teszi meg a legtöbb pár, vagy csak túl későn. Egyrészt egy új szerelem, a rózsaszín köd ugyanis elhomályosítja a szemedet, és a komolyabb témák megvitatása hátrébb kerül a fontossági sorrendben. Másrészt félsz túl nagy konfliktushelyzetet vállalni egy kezdődő kapcsolatban. Mégis, jobb minél hamarabb szót ejteni a legfontosabb témákról, hiszen ezzel egy sokkal bensőségesebb kapcsolatot alapozhatsz meg már az első pillanattól.

2.       Légy tisztában a különböző kommunikációs stílusokkal!

Szakemberek szerint 4 féle kommunikációs forma létezik: passzív, agresszív, passzív-agresszív, és asszertív. Minden ember vegyesen használja ezeket, a passzívok szenvednek leginkább kommunikációs nehézségekkel, de ettől függetlenül jól kijönnek más emberekkel. Az agresszívok, mint az elnevezés is mutatja, kevésbé vannak tekintettel mások érzéseire, de ugyanezért jó vezetők, és döntéshozók válnak belőlük. A passzív-agresszív stílusúaknál keveredik mind a két jellemző, míg az asszertívak bírnak a legkedvezőbb tulajdonságokkal. Ők nyíltan felvállalják a saját érzéseiket, de odafigyelnek a másik véleményére is. Ezt az utóbbi stílust nehéz elérni, de sok energiaráfordítással lehetséges. Ha mind a ketten tudatában vagytok annak, hogy ki milyen stílusú, akkor egymást segíthetitek abban, hogy közös erővel az utolsó szintre juthassatok.

Olvass többet a témáról korábbi cikkünkben! - 6 lépés a boldogság – Hogyan kommunikálj jobban a pároddal?

3.       Próbáld meg írásban!

Sokan vannak, akik nehezen tudják verbálisan kifejezni magukat, különösen a pillanat hevében, egy veszekedés közepén. Ha Te is szenvedsz ettől, akkor megkérheted a párod, hogy tartsatok egy kis szünetet, vonulj félre, és miután átgondoltad a problémát, fogalmazd meg a válaszod írásban. Talán furcsán hangzik, de így időt nyersz, és megfelelően tudsz reagálni.

4.       Próbáld elcsendesíteni a negatív előítéleteidet!

A múltbéli rossz randik, és szerelmi tapasztalatok nem szabad, hogy befolyásolják a jelenbéli kapcsolatodat. Ha például az új párod valami olyat tesz, vagy mond, ami emlékeztet egy exedre, és negatív emlékeket idéznek fel benned, akkor légy türelmes. Ítélkezés helyett közösen próbáljátok kitalálni a probléma megfelelő áthidalását.

5. Ne hibáztasd magad!

Idő kell ahhoz, hogy egy kapcsolatot megalapozz. Számtalan területen kell kiismerned a másikat, és önmagadat is. Ezért teljesen természetes, ha elsőre nem megy minden tökéletesen, és esetleg elkövetsz néhány hibát. Sose legyél túl szigorú magadhoz!

A megfelelő és jól működő kommunikáció sok munkát igényel. Fontos, hogy mind a ketten aktívan vegyetek benne részt. Próbáljatok őszintén és nyitottan fordulni egymáshoz az első pillanattól fogva. A többi már csak türelem és idő kérdése.