Koffeinmentes ébresztőtippek
2020-04-07  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Akár reggel hat óra van, akár este hat, néha úgy érezzük, hogy semmi sem segíthet rajtunk, csak egy nagy csésze kávé vagy egy jó adag energiaital. Ám valljuk be, a túlzott koffeinfogyasztás káros az egészségre. Szerencsére még jó néhány módszer létezik arra, ha fel szeretnénk rázni magunkat a nap bármely szakaszában. Jöjjenek hát a koffeinmentes ébresztőtippek!

Kisütött a nap

Ébredés után húzzuk el a függönyt, menjünk ki az erkélyre vagy csak nézzünk ki az ablakon. Semmi sem jelzi jobban ugyanis az agyunk számára, hogy ébren kell lennie, mint a természetes napfény – nem, még az okostelefonunk képernyőfénye sem! Ha pedig nap közben tör ránk az álmosság, akkor tartsunk egy rövid sétaszünetet a friss levegőn, hogy újra feltöltődhessünk napenergiával.

Jöhet a hideg zuhany

A reggeli hideg zuhany nagyon kegyetlen módszernek tűnik, pedig rendkívül hatásos. Ha nem is zuhanyzunk végig hideg vízzel, akkor legalább az utolsó fél percben eresszünk magunkra hideg vizet. Így garantáltan felébred a testünk, ráadásul a bőrünkkel is jót teszünk: a pórusok összehúzódnak a hideg hatására, így bőrünk feszesebb és simább lesz tőle.

Nassoljunk okosan

A magas cukor- és szénhidráttartalmú reggelik, mint a kakaós csiga, a csokoládés croissant vagy más porcukorral vastagon megszórt péksütemények az energiaszint gyors zuhanásához vezetnek. Éppen ezért válasszunk inkább olyan reggeli ételeket, amelyekben optimálisabb a fehérje, a szénhidrát és az egészséges zsírok aránya: például fogyasszunk tejben főtt zabkását karikára vágott friss gyümölcsökkel.

A mozgás fontossága

Ahogy azt már az előbb is említettük, a séta vagy bármilyen más mozgásforma jót tesz nekünk – még akkor is, ha nem süt éppen szikrázóan a nap. A rendszeres mozgás ugyanis növeli a teljesítőképességünket és erősíti a központi idegrendszerünket is, ezáltal pedig több energiánk lesz végigcsinálni még a húzósabb napokat is.

Mindennapi agytorna

Persze nemcsak fizikailag kell karban tartanunk magunkat, az agyunknak is jól esik egy kis torna, amely másfajta szellemi megterhelést jelent, mint a munkánk. Akár a sudoku, akár a rejtvényfejtés áll hozzánk közelebb, szánjunk ilyesmire is egy kis időt, hiszen valódi energialöketet kaphatunk az ilyen típusú játékos fejtörőktől!

Végső megoldás: rágógumi

Tompa az agyunk, lomha a testünk, oly annyira, hogy a mozgásra és az agytornára is képtelenek vagyunk, nincs kedvünk nassolni, hideg zuhanyt venni és a napra sem kívánkozunk… Na de akkor mit lehet tenni? Végső megoldásként bevethetjük a rágógumit! A rágó ugyanis javítja az éberségi szintet azáltal, hogy átmenetileg növeli az agy véráramlását.

Forrás: Activebeauty