5 jel, hogy épp próbálod megváltoztatni a párodat
2023-01-30  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Ha tisztában vagyunk vele, ha nem, ha elfogadjuk a tényt, ha nem, nem vagyunk tökéletesek. Senki. Ennek elismerése az egyik legelső és egyben legnehezebb lépés a személyes fejlődésünk során. Sokan maximalisták, és mindenben hiba nélkül szeretnének teljesíteni, de amikor ez nem sikerül, abba szinte belebetegszenek.

Ha túl tudunk ezen lépni, akkor képesek leszünk egy egészségesebb és kiegyensúlyozottabb életre. Amikor abbahagyjuk önmaguk folyamatos kritizálását, és az önostorozást afelett, hogy nem érjük el akkor és úgy a céljainkat, amint azt elterveztük, akkor elmúlnak a kínzó félelmek, kétségek, és az egész világot pozitívabb színben látjuk majd.

Sajnos ez a maximalizmus nem pusztán önmagunkat érinti, hanem a leendő partnerünket is. Tőle szintén elvárjuk, hogy mindig mindenben képes legyen megfelelni az igényeinknek és elképzeléseinknek. Nem elégszünk meg egy számunkra tökéletes társsal, hanem egy tökéletes embert keresünk.

De ilyen egyszerűen nem létezik. Ugye Te sem találod?

Csak keresgélsz és keresgélsz, éveken át, sikertelenül. Vagy, ha be is lépsz egy kapcsolatba, abban is örökösen elégedetlen vagy.

A társkeresés célja, hogy egy számodra ideális párt találj, ne olyat, akit majd Te „megjavítasz”. Ezzel ugyanis a partnered is csak az egyik „projekted” lesz, amit véghez kell vinned, és ez nagyon távol áll attól, amit szerelemnek nevezünk.

Miből tudhatod, hogy Te is épp ezt a hibát követed el? Az alábbi 5 árulkodó jel segíthet!

1. jel

Megrögzött szingli vagy, mert még nem találkoztál olyan emberrel, akiben ne fedeztél volna fel valami hibát.

2. jel

Ha végre találsz is társat, a kezdeti romantikus vakság után ahelyett, hogy a kapcsolatod erősítésén és a közös boldogságotok elérésén igyekeznél minden erőddel, inkább egyre csak azon gondolkozol, hogy a párod mely tulajdonságait változtatnád meg, így igazítva őt a legbensőbb igényeidhez. Nem egy bíztató jel, ha folyton csak a hibáit keresed, és azon dolgozol, hogyan lehetne őt megjavítani.

3. jel

Mindig olyan párt választasz, akiről úgy véled, hogy könnyen az elvárásaidhoz igazíthatod. De ezek a kapcsolatok sosem hozzák el a valódi boldogságot, egyikőtök számára sem, a végén pedig csalódottan és dühösen lépsz ki belőlük, egy újabb kudarcélménnyel a lelkedben. Mert a párodat nem fogod tudni megváltoztatni, egy ilyen dolog egyedül belülről fakadhat, rajtunk kívülálló feltétel. Csak a saját fejlődésünkért tehetünk, a többi ember helyett nem változhatunk.

4. jel

Minden kapcsolatodnak túl hamar véget vetsz. Talán azt gondolod, hogy az az ideális pár számodra, akinek minden jó és rossz személyiségjegyét szeretned kell, és ha azt veszed észre, hogy ez nincs így, akkor biztos vagy benne, hogy nem ő a tökéletes társ az életedben. Ezért gyorsan továbblépsz, ismét csak keresgélsz, és megint csak egy csöppet sem tökéletes emberre bukkansz. Ebből az ördögi körből nincs kiút egészen addig, amíg Te nem változtatsz a hozzáállásodon.

Ez is érdekelhet! - Nem találod a tökéletes partnert? Változtass nézőpontot!

5. jel

Feltételeket állítasz a kapcsolat elé. Például azt mondod a párodnak, hogy ha szeret, akkor ezt vagy azt megteszi érted. De egy ilyen viszony nem fog tudni fejlődni, mert képtelen vagy értékelni a másik erőfeszítéseit, és elfogadni úgy remek embernek, ahogy van. Ezzel csak eltaszítod magadtól, ahelyett, hogy szorosabbra húznád a köztetek lévő köteléket.

Mit tehetsz?

Ne a tökéletest keresd, hanem a számodra ideálist. Nem kell minden hibáját szeretned, de a kulcs abban rejlik, hogy soha ne a negatív dolgokra koncentrálj, ne a rossz tulajdonságokat nagyítsd fel, hanem értékeld benne a szépet, a jót és a különlegeset.