4 tipp a pollenallergia enyhítésére
2024-07-03  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

A nyári időszak sokak számára sajnos nagyon megterhelő az allergia miatt. Hiába a megnövekedett napsütéses órák száma, a jó idő a pollenallergiások számára gyakran inkább teher. Tüsszögés, könnyező szemek és orrfolyás nehezítheti az allergiában szenvedők mindennapjait, a tünetek azonban jelentősen csökkenthetők egy kis odafigyeléssel.

Korlátozd a szabadban töltött időt

Igen, tudjuk ez nagyon paradox, hiszen a jó időben pont az lenne a lényeg, hogy nagyokat sétáljunk, kiránduljunk. Ha viszont téged ilyenkor gyötör a legjobban az allergia, akkor érdemes lehet minimalizálnod a szabadban töltött órák számát, főként azokon a napokon, amikor magas a pollenterhelés. Erről például az Időkép oldalán is tájékozódhatsz, a pollentérkép segítségével megtudhatod, mely pollen értéke aktuálisan a legmagasabb. Ha ki kell mindenképpen menned a szabadba, akkor jó ha tudod, hogy általában kora reggel és késő délután a legmagasabbak a pollenértékek. Éppen ezért célszerű úgy megtervezned a napodat, hogy ezekben az időszakokban ne tartózkodj kint.

Allergia gyógyszer

Ha tudod, hogy a tavaszi-nyáron szezon számodra az allergiáról szól, akkor célszerű lehet konzultálnod a háziorvosoddal, aki a legmegfelelőbb gyógyszert tudja ajánlani a számodra. Léteznek vény nélkül kapható készítmények is, viszont ha az allergiád súlyosabb, nem kizárt, hogy receptköteles készítményt fogsz kapni. Az allergia gyógyszert érdemes mindig a szezon előtt kb. három héttel előbb elkezdeni szedni, így ugyanis ellenállóbbá válhat a szervezeted a pollenek hatásaival szemben. Szóval, ha te tudod, hogy a parlagfűre vagy allergiás, akkor érdemes július elején elkezdened a gyógyszert, mivel a szezon augusztus első napjaiban robbant be.

Védelem

Amikor kimész a szabadba, különösen a magas pollentartalmú napokon, akkor mindenképpen vedd fontolóra a napszemüveg és mondjuk egy baseball sapka viselétét. Ezzel ugyanis megakadályozhatod, hogy pollen kerüljön a szemedbe és a hajadba. A pollenek ugyanis képesek felhalmozódni a bőrön és hajon, amik aztán irritációhoz vezetnek. A szakemberek ezért javasolják a pollenterheléses időszakban például a gyakoribb hajmosást. Az allergiások ezen túlmenőn azt tanácsolják, hogy este, lefekvés előtt zuhanyozzanak inkább, mert így eltávolítják a felesleges allergéneket és elkerülhetik, hogy azok átterjedjenek az ágyneműre.

Rendszeres takarítás

Az allergiás tünetek enyhítésében a rendszeres takarítás is fontos szerepet játszik. Érdemes lehet egy jó, HEPA-szűrővel ellátott porszívó, robotporszívó beszerzése. Az efféle készülékek ugyanis különösen hatékonyan távolítják el az allergéneket az otthonodból. Jó ötlet lehet továbbá egy légtisztító vásárlása is, amely a levegőből is kiszűri a polleneket.