4 tény a fenyőolaj hatásairól
2021-10-15  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

A természet szerelmesei a fenyő illóolajra esküsznek, és nem utolsósorban a fenyő illata mindig is népszerű volt, különösen a hálószobában. A megfelelő hatóanyagokkal otthon is átélhetünk természetközeli élményt, amely jó a testnek és a léleknek is. 

A fenyőolajnak és a fenyőfának nagy hagyományai vannak, különösen Ausztria nyugati részén. Nem csoda, ott az Alpok tűlevelű növénye akár 25 méter magasra is megnő. A fenyőolaj különösen népszerű fűszeres illata miatt, amely édes-vaníliás jegyeket is tartalmaz. Csodálatos az illata!

Az esszenciális fenyőolaj előállításához nem magát a fát, hanem a növény egy másik részét dolgozzák fel, hiszen ilyenkor a tűleveleket és a tobozokat is felhasználják. Ezekből, egy liter fenyőolajhoz körülbelül egy tonna szükséges. Gyengéd gőz desztillációval nyerik ki az olajat, és egyúttal védik az értékes összetevőket is.

4 tény a fenyőolaj hatásairól:

Fenyőolaj, mint hangulatjavító

Egy leheletnyi erdő közvetlenül az orrodban, így hangulatod még az unalmas napokon is szuper lesz. Az esszenciális fenyőolaj fűszeres és enyhén vaníliás jegye pihentető hatású lehet stresszes napokon. Az orrban lévő szagló receptorok a fenyő aromáját közvetlenül az agy limbikus rendszerébe küldik, amely az érzelmek feldolgozásáért felelős. Ez azt jelenti, hogy a fenyő illatának pszichológiai hatása is van.

Fenyőolaj a jobb alvás érdekében

A fenyőolaj az elmúlt években elsősorban a pihentető és alvást kiváltó tulajdonságainak köszönhetően lett népszerű. Valóban vannak olyan tanulmányok, amelyek a fenyőolaj alvásra jótékony hatását mutatják ki. A fenyőből készült bútorok állítólag pozitívan befolyásolják a vegetatív idegrendszert. A párnára csepegtetett fenyőolaj kellemes illatának köszönhetően elősegítheti a nyugodt alvást is.

 

A frontérzékenység ellen

A fenyőolajról azt is mondják, hogy csökkentik a frontok iránti érzékenységet. Tanulmányok kimutatták, hogy a fenyő illata valamivel erősebben hat a nőkre, mint a férfiakra. A vizsgálat során a fenyő pozitív hatása egész nap fennmaradt mindkét nemnél.

Fenyőolaj, mint molyfogó

A fenyőzsákocskák vagy a fenyőforgáccsal töltött fenyőpárnák hatása nagyon eredményes és jót tesz a lelkiállapotnak is. Ezek kiűzhetik a bosszantó lepkéket a konyhából és a szekrényekből is. Tanulmányok szerint a fenyő csaknem a felére csökkenti a lárvák számát, ha pedig fokozni szeretnéd a hatást, akkor pluszban a tasakra is csepegtethetsz esszenciális fenyőolajat.

Forrás: Activebeauty