4 dolog a hálóban, ami miatt rosszabbul alszunk
2019-08-19  /  Szerző:   /   Rúzs Már a kilencszázadik báránykát számoljuk, és még mindig nem sikerült elaludni? A pihentető éjszakát sok minden elronthatja, többek között hálószobánk berendezése is. Nézzük, mi zavarhatja el álmunkat esténként.

lany

Élénk színek

Egy tűzpiros, narancs vagy citromsárga fal nagyon dekoratív lehet, azonban inkább ne a hálószobába válasszuk őket, hiszen a tüzet, az energiát és az izgatottságot jelképező árnyalatok, pontosan ellentétben állnak pihentető céljainkkal. Sőt, egy nemrégiben készült tanulmány szerint az sem mindegy, hogy a halvány árnyalatok közül milyen szín mellett tesszük le a voksunkat. A kísérlet több mint 2000 résztvevője közül a barna, arany, lila és szürke szobákban alvók álma nem volt olyan nyugodt, mint a zöld vagy kék falak közt pihenőké.

szoba

Villanyradiátor

Villanyradiátor, hősugárzó, elektromos pokróc – mind nagyon kuckós és otthonos hangulatot teremthetnek, ha jól bemelegítünk egy délutáni filmezéshez. Azonban szervezetünk természetes reakciója miatt alvás közben leesik testhőmérsékletünk. Ezért jobb, ha ott, ahol alszunk, eleve hidegebb van, mint a lakás többi részében. Ha megzavarjuk hőháztartásunk működését azzal, hogy túlzottan befűtünk éjszaka, álmunk is nyugtalanná válik.

lany

Rendetlenség

Anyukánk tudott valamit, mikor a rendrakás miatt nyaggatott minket. Még ha gardróbszekrényünk csukott ajtaja mögött is van, a rendetlenség zavaró tényező, amikor a pihenésre kerül a sor. A káosz stresszhez hasonló reakciókat vált ki belőlünk, nyugtalanná és idegessé tesz, ezek pedig köztudottan gátolják a minőségi alvást. Hogy elkerüljük a felhalmozódott kacathegyeket, szelektáljunk rendszeresen, dobjuk ki, ami nem kell, amire pedig szükségünk van, mindig a helyére tegyük vissza.

otthon

Otthoni iroda

Jó dolog a home office, azonban az íróasztal, laptop, munkahelyi telefon, jegyzetek vagy mappák, de még az edzéshez használt elliptikus gép is alvást zavaró tényezők. A hálószobában célunk a pihenés és a pihentető alvás, nem a munka vagy a fogyás. Ha viszont folyton látjuk az ezekhez szükséges eszközeink, az nyugtalanná teszi gondolatainkat.

otthon

Forrás: Activebeauty