3 relaxációs technika, ami segít kezelni a stresszt
2019-10-19  /  Szerző:   /   Rúzs Bemutatunk három bevált módszert, amelyeket bármikor, bármilyen szituációban alkalmazhatunk a felhalmozódott feszültség levezetésére, oldására.

A stressz jelei

Honnan vehetjük észre, hogy a stressz kezd túlnőni rajtunk, és ezzel a problémával foglalkozni kell? Árulkodó jel lehet, ha nehézzé válik a koncentrálás, állandóan levertnek, fáradtnak érezzük magunkat, vagy éppen ingerlékennyé, nyugtalanná válunk, és mi magunk sem tudjuk megmagyarázni, hogy pontosan miért. Ha a felgyülemlett feszültséget nem vezetjük le, egyre komolyabb problémákat okozhat: alvászavart, állandó fejfájást, izzadást, légszomjat és pánikbetegséget. A tartós stressz kimeríti szervezetünk erőforrásait, és gyengíti az immunrendszert. Éppen ezért fontos a stressz hatékony kezelése.

A relaxáció a szorongás csökkentésének, a stressz okozta testi tünetek enyhítésének nagyszerű módszere. Ha megtanuljuk, hogyan tudunk úgy ellazulni, hogy közben kizárjuk a külvilágot, sikeresen tudjuk kezelni a tartós stressz okozta tüneteket. A relaxáció helyes technikáját érdemes szakember segítségével elsajátítani vagy egy relaxációs tréningen részt venni, mert így később teljesen önállóan is képesek leszünk önmagunk lenyugtatására.

stressz

Autogén tréning

Az autogén tréning az egyik leghatékonyabb módszere a tudatos ellazulásnak. Az alapját hat egymást követő gyakorlat végrehajtása képezi, melyek mindegyikének az a célja, hogy kialakítsa, majd tovább mélyítse a belső nyugalmat, melyet az önmagunkra irányuló passzív figyelemmel érünk el. A lépésenként felépített speciális relaxációs gyakorlat során a testünk teljesen ellazul, a “fejünk kiürül” és a lelkünket nyugalom tölti el. Rendszeres gyakorlással elérhetjük, hogy a nyugodtság puszta szándékára a test automatikusan, reflexszerűen ellazuljon, így a nyugalmi állapot gyorsan és könnyen elérhetővé válik. A módszert érdemes képzett vezető segítségével elsajátítani, de az interneten is elérhető számtalan hasznos gyakorlat.

Aktív relaxáció

Ez a módszer a szervezet izmait meghatározott sorrendben feszíti és lazítja el, és a feszítések-lazítások hatásai összegződnek. Kis gyakorlással bármilyen szituációban képesek leszünk az alábbi gyakorlatot végrehajtani és lenyugtatni magunkat.

Feküdjünk hanyatt, hunyjuk be a szemünket, és gondolatban haladjunk végig a testünk minden apró részletén, a lábujjaknál kezdve felfelé haladva egészen a fejtetőig. Tudatosan feszítsük meg, majd lazítsuk el azokat az izmokat, melyeknél éppen a gondolatunk jár. Figyeljünk a légzésünkre is: mély lélegzeteket vegyünk, a levegőt lassan szívjuk be, és hosszan fújjuk ki. Testünk ellazításával a gondolataink is lecsillapodnak, mivel az izmaink ellazulása hatással van az elménkre, lelkünkre is.

stressz

Meditáció

A meditálás megtanulása nem egyszerű, ezért érdemes szakember segítségét kérni, de vannak bizonyos alapelemei, melyek akkor is nagyon jó szolgálatot tesznek stresszes szituációkban, ha nem vagyunk gyakorlott meditálók. Ilyen például a légzés figyelése és a koncentrációs gyakorlat.

Aki meditál, gyakran a saját légzésére figyel, ahogy beszívja, majd hosszan kifújja a levegőt. Lélegezzünk lassan, és minden lélegzetvételnél gondoljunk arra, hogy a levegő kifújásával a feszültség távozik a testünkből. Figyeljünk légzésünk ritmusára! Amint a kilégzés befejeződött, kezdjük el érezni, ahogyan megszületik belőle a belégzés, és figyeljük, ahogyan szünet nélkül egyik követi a másikat. Bár a lélegzés megfigyelése egész kézenfekvőnek tűnik, koncentrálhatunk bármi másra, a testünk bizonyos pontjára vagy akár egy tárgyra is.  Bármi is legyen az, próbáljunk meg teljes mértékben arra fókuszálni és ne hagyjuk, hogy a figyelmünk elkalandozzon.

Forrás: Activebeauty