Omlós patkók fehér csokiba mártva
Hozzávalók kb. 25 darabhoz
-5 dkg darált dió
-25 dkg liszt
-15 dkg vaj
-10 dkg porcukor
-1 ek. holland kakaópor
-1 tojássárgája
-1 ek. tejföl
-15 dkg fehér csokoládé
Elkészítés:
A diót bevonatos serpenyőben, zsiradék nélkül enyhén megpirítjuk, tányérra borítva hagyjuk kihűlni. A lisztet a dióval és a vajjal gyorsan összemorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a kakaóport, a tojássárgáját, a tejfölt és egynemű omlós tésztává gyúrjuk. Lefóliázva 1 órára a hűtőbe tesszük pihentetni.
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Az omlós tésztát kétujjnyi vastagságúra sodorjuk, éles késsel 25 szeletre vágjuk, majd egyesével kisodorjuk, patkó alakúra hajlítjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük, rácsra téve hagyjuk kihűlni.
A fehér csokoládét tálkába tördelve vízgőz fölött felolvasztjuk, egyesével belemártjuk a patkók két végét, és rácsra téve hagyjuk megdermedni. Megszórhatjuk vaníliás porcukorral is. Minél tovább áll jól zárható dobozban, annál porhanyósabb lesz.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 2,5 óra múlva
