Omlós patkók fehér csokiba mártva
2025-12-06  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 25 darabhoz

-5 dkg darált dió

-25 dkg liszt

-15 dkg vaj

-10 dkg porcukor

-1 ek. holland kakaópor

-1 tojássárgája

-1 ek. tejföl

-15 dkg fehér csokoládé

Elkészítés:

A diót bevonatos serpenyőben, zsiradék nélkül enyhén megpirítjuk, tányérra borítva hagyjuk kihűlni. A lisztet a dióval és a vajjal gyorsan összemorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a kakaóport, a tojássárgáját, a tejfölt és egynemű omlós tésztává gyúrjuk. Lefóliázva 1 órára a hűtőbe tesszük pihentetni.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Az omlós tésztát kétujjnyi vastagságúra sodorjuk, éles késsel 25 szeletre vágjuk, majd egyesével kisodorjuk, patkó alakúra hajlítjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük, rácsra téve hagyjuk kihűlni.

A fehér csokoládét tálkába tördelve vízgőz fölött felolvasztjuk, egyesével belemártjuk a patkók két végét, és rácsra téve hagyjuk megdermedni. Megszórhatjuk vaníliás porcukorral is. Minél tovább áll jól zárható dobozban, annál porhanyósabb lesz.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 2,5 óra múlva