10 tipp, hogy erősebb emberi kapcsolatokat alakíts ki 2021-ben!
2021-05-14  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Az elmúlt hónapokban mindannyian megtapasztalhattuk a saját bőrünkön, hogy milyen eltávolodva élnünk a szeretteinktől, és a párkapcsolatokat is kemény próbatétel elé állította a karanténidőszak. Lassan talán újra felvehetjük korábbi életünk fonalát, és visszatérhetünk a régi, megszokott kerékvágásba, de egy dolgot mindenképpen megtanultunk, hogy az emberi kapcsolatainkra igenis folyamatosan oda kell figyelnünk, és tenni értük, hogy működőképesek maradhassanak.

De hogyan fogj hozzá? Először is olvasd el a következő 10 tippet, és fókuszálj azokra az emberekre, akik a legfontosabbak az életedben!

1. tipp: Békülj ki önmagaddal!

Ahhoz, hogy erős társas kapcsolatokat teremts magad körül, elengedhetetlen, hogy önmagaddal békében élj. Amíg meg nem vívod a saját harcaidat, és nem fogadod el önmagadat olyannak, amilyen, addig másokkal sem leszel képes együtt fejlődni.

2. tipp: Hallgasd végig!

Ha hosszabb ideje vagy a partnereddel együtt, akkor hajlamos lehetsz félbeszakítani a mondanivalóját, mert Te „már úgyis tudod, hogy mit is akar mondani”. De ezzel csak elveszed tőle a lehetőséget, hogy meglepjen valami új gondolattal, vagy éppen nézőponttal.

3. tipp: Tegyél fel jobb kérdéseket!

Egy jó kérdés olyan, mint egy apró meghívó egy kellemes és persze tartalmas közös beszélgetéshez. Használj nyitott kérdéseket, amelyekre nem elég válaszként egy igen, vagy egy nem. Hagyd, hogy a partnered kifejtse a véleményét, elmélyedhessen a részletekben, és ezáltal is közelebb kerülhessetek egymáshoz.

4. tipp: Nem baj, ha a munka és a magánélet néha keveredik.

Az elmúlt évet sokan töltöttük home office-ban, ami azzal járt, hogy egy-egy Zoom vagy egyéb platformon keresztül a kollégáink is ott voltak az otthonunkban. Láttuk egymás gyerekeit, kutyáját, macskáját, és megismerhettük a másikat egy teljesen új perspektívából. Ezzel együtt valahol eltűntek a munka és magánélet közti korlátok is. Nemis  kell már szigorúan munka témákra szorítkoznotok egy-egy beszélgetés során, nyugodtan lépjetek túl ezen a határon.

5. tipp: Ápold a kerted!

Minden emberi kapcsolat fenntartása munkával jár. Elülteted a magokat, rendszeresen öntözöd őket, és figyeled, ahogy egy gyönyörű növény kell életre a szemeid előtt. Egy kapcsolatot is folyamatosan ápolni kell, törődni a másik lelkével, támogatni, együtt örülni és sírni.

Ezt is olvasd el! - 5 bevált módszer, amellyel erősítheted a párkapcsolatod

6. tipp: Figyelj a testbeszédedre is!

Egy beszélgetés során nemcsak a szavaknak van ereje, az is fontos, hogy a tested milyen üzenet közvetít a partnered felé. Beszélgetés közben kicsit hajolj közelebb és nézz a szemébe. Ne rakd keresztbe a kezed, illetve a lábaidat, maradj nyitott, és figyelj aktívan, éreztesd vele, hogy fontos számodra, amit mondani akar Neked.

7. tipp: Használd ki az online lehetőségeket!

A karantén időszakban az online megoldások óriási térnyerését tapasztalhattuk meg, Ma már neten is elérhető mindenféle kurzus (főzőiskola, online edzés, múzeumséták). Miért ne vehetnétek részt közösen ilyen programokon a pároddal vagy a barátaiddal.

8. tipp: Döntsétek le a tabukat!

Egy kapcsolat ereje sokszor abban is megnyilvánul, hogy mennyire vagytok nyitottak egymás felé. Az igazi cél, hogy nem legyenek tabutémák közöttetek és képesek legyetek bármiről őszintén beszélni egymással.

9. tipp: Gyűjtsetek közös emlékeket!

Ezek azok a pillanatok, amelyekre még évek múltán is szívesen emlékeztek vissza. Lehet az egy kirándulás, vagy akár online beszélgetés, mindegyik ilyen alkalom egyre inkább összekovácsol benneteket.

10. tipp: Szervezettek egyéni programokat is!

A legfontosabb, hogy amikor együtt vagytok, azt próbáljátok egymásra fókuszáltan eltölteni. Zárjatok ki minden külső tényezőt, és az közös idő legyen minőségi. De, ha úgy érzitek, hogy sok volt már a karantén, akkor vonuljatok el kicsit külön-külön is, találkozzatok régen látott barátokkal, mozduljatok ki a megszokott hétköznapi rutinból, kicsit szakadjatok el egymástól. Ettől újra felfrissül és levegőhöz jut a kapcsolatotok is.