10 tipp az immunrendszer erősítéséhez
2023-01-18  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Az immunrendszer egy csoda. Folyamatosan védekezik a minket megbetegítő kórokozók, vírusok és más betolakodók ellen – sok esetben úgy, hogy mi észre sem vesszük. De ezek a védekező erők nem egyenlő arányban vannak elosztva: míg egyesek egyik megfázásból esnek a másikba, addig mások sosem lesznek náthásak télen. Az első csoportba tartozol? Akkor van számodra tíz tippünk, amivel sikerülhet az immunrendszer erősítése. Szerencsére sokat tehetsz egy ellenálló immunrendszerért.1. Egy egészséges mikrobiom az immunrendszerért

Az immunrendszer természetes úton történő erősítésének legegyszerűbb módja a gyomron keresztül vezet. Ennek oka, hogy a saját testünk védekezőrendszerének legnagobb része a belekben található. Ahhoz, hogy a mikrobiom támogatni tudja az immunrendszert, megfelelően kell táplálni a hasznos bélbaktériumokat. A fermentált élelmiszerek, mint a joghurt vagy a savanyú káposzta, nagyon jót tesznek a bélflórával, ezért minél többször kell szerepelniük az étrendben főleg télen.

Hogyan lehet még erősíteni az immunrendszert? A házi praktikák szintén hasznosak a vírusok és társaik ellen: a gyömbért, fokhagymát, kakukkfűvet és borsot nem szeretik a baktériumok és a vírusok. A szójababban, csicseriborsóban, mogyoróban található másodlagos növényi anyagok, továbbá a tormában, mustárban, retekben és wasabiban található mustárolaj hatékony háziszerek megfázás ellen. A csípős ételek alapvetően jót tesznek a hideg évszakban – és gyulladáscsökkentők: a chili a kapszaicin nevű hatóanyagot tartalmazza, ami serkenti a nyálkahártyák vérellátását.

2. Elegendő folyadékfogyasztás

Egy nap minimum 1,5 litert kell inni. Ezáltal maradnak nedvesek a nyálkahártyák, így hatékonyan tudnak védekezni a vírusok és baktériumok ellen. Azonban épp télen nem vagyunk sokszor szomjasok. A folyadékfogyasztás növelésére olyan italok vannak jótékony hatással, mint a különböző teák, melyek a hatóanyagaikkal erősítik az immunrendszert. Ilyen például a zöld-, a kamilla- és a rooibos tea.

3. Kellemes légkör teremtése

Általában az időnk 90 százalékát zárt szobákban töltjük. Az ablakok rendszeres kinyitásával cserélődik a levegő, és csökken a szoba levegőjének vírus- és káros anyag terhelése. Naponta kétszer-négyszer ajánlott szellőztetni. Ha a páratartalom 30 százalék alá csökken, akkor kiszárad a bőr, illetve a nyálkahártyák, így könnyebb dolguk van a kórokozóknak. A párásítók vagy a radiátorra helyezett nedves textilek segíthetnek ebben. Vagy a szobanövények: az öntözővíz 90 százalékát leadják a környezetüknek. A száraz fűtési levegő esetén ez a tény rendkívül jót tesz a nyálkahártyákkal. Erre a célra különösen alkalmasak az olyan nagylevelű fajták, mint a szobahárs, a madárfészek páfrány, a palka, a fikusz vagy az arália fajták.

4. Friss levegő és napfény

A napfény segít a szervezetnek, hogy D-vitamint termeljen. Már szeptemberben elkezd csökkenni a D-vitamin szint, és a legtöbb embernél márciusban éri el a mélypontot. Épp ezért kell minden egyes lehetőséget kihasználni, hogy a lehető legtöbb napfényt tudjuk magunkba szívni. Ha a téli séta még egy erdőn is keresztülvisz… – az tökéletes! A kivételes levegőmix adja a különbséget: a fák az általuk kibocsátott illóolajokban található hírvivőanyagokkal kommunikálnak egymással. Egy erdei séta során ezek a terpentinek a bőrön és a légutakon keresztül jutnak be a szervezetbe. Ezáltal lelassul a szívverés, a vegetatív idegrendszer lenyugszik, és erősödik a védekezőrendszer.

Különben nemcsak a friss levegő és a napfény teszi annyira egészségessé a kint tartózkodást: a hideg és a meleg váltakozása következtében megedződik az immunrendszer. Ezt a hatást váltózuhannyal és a szaunázással is elérheted: ezek serkentik a vérellátást és a vérkeringést, továbbá az immunrendszert is. Vigyázat: aki már náthás, nem mehet szaunázni, ugyanis ez tovább terhelné a vérkeringést.

5. A rendszeres mozgás fitten tart – az immunrendszert is

A sport stimulálja az immunrendszert, főleg az állóképességet növelők, mint a futás, az úszás vagy a kerékpározás. Nem annyira csábító? Mit szólnál egy hógolyócsatához, szánkózáshoz vagy jégkorcsolyázáshoz? Fagyott vízibombákkal szuperül lehet bowlingozni. Biztosan kitalálsz valamit, amit élvezel. Fontos azonban: ne terheld le túlzottan a tested, ugyanis azzal csak gyengíted a védekezőrendszered. A regeneráció és a mérsékelt edzés tehát nagyon fontos. Főleg egy megfázás után érdemes lassan visszatérni.

6. A nevetés egészséges

A lelkünk nagy befolyással van a fizikai közérzetünkre. A pozitív gondolatok és a nevetés erősítik a védekezőrendszert a vírusokkal és társaikkal szemben. A nevetés hatására szerotonin szabadul fel és csökken a stressz. A legjobb, ha a családdal és a barátokkal együtt nevettek, hiszen úgy a legjobb.

7. Az összebújás és a szex is jót tesz

A saját védekezőrendszer erősítése csókolózással? Ezt nem kell kétszer mondani! A csókolózás erősíti az immunrendszert, és nemcsak azért, mert javítja a hangulatot. A partner nyálával baktériumok és vírusok jutnak a testbe. Azaz a csókolózás egy természetes „oltás”, ami megedzi a védekezőrendszert. A szex is pozitív hatással van: a pennsylvaniai Wilkes-Barre Egyetem tudósai arra jöttek rá, hogy azoknak a nyálában, akik hetente kétszer szeretkeznek, 30 százalékkal több immunglobulin van, mint a kevesebbet szeretkezőkében. Az immunglobulinok olyan fehérjék, amik a vérben áramolnak, és sokféle feladatot látnak el. Antitestnek is szokták hívni ezeket.

8. Az éneklés boldoggá és egészségessé tesz

Igen, az éneklés ellenállóvá tesz a megfázással szemben – főleg akkor, ha ezt több emberrel együtt csináljuk. Már egy óra éneklés után sokkal több immunglobulint termel a test, mint azelőtt. Ezt a londoni Imperial College kutatása derítette ki, amely során több mint 190 kórustag nyálmintáit vizsgálták meg.

9. A túl sok stressztől fogékonyabb leszel a fertőzésekre

Aki folyamatos stressz alatt áll, annak a szervezete több kortizol nevű hormont termel, ami elnyomja a védekezőrendszert. A jelige tehát a lazítás, a lelassítás és pár időpont lemondása. Az elegendő alvás is fontos: Aki egy héten át, éjszakánként kevesebbet alszik 6 óránál, négyszer fogékonyabb a megfázásos vírusokra. Ezt a pittsburghi Carnegie Mellon Egyetem munkacsoportja derítette ki. Ez miért van így? A T-sejtek, melyek az immunrendszer védekezősejtjei, főleg éjszaka aktívak, és ilyenkor számolják fel a káros betolakodókat, illetve a megtámadott sejteket.

10. A dohányzás és az alkohol gyengítik a védekezőrendszert

Mindannyian tudjuk: a dohányzás rendkívüli módon károsítja szervezetet – és az immunrendszert is. A dohányzó személyek sokkal fogékonyabbak a fertőzésekre. Ezen kívül kiszárítja a nyálkahártyákat. Épp ezért itt az ideje, hogy végleg leszokj a dohányzásról!

Amennyire csábítóak a forralt bor és társaik a hideg évszakban, túl gyakran ne fogyasszuk ezeket. Az alkoholfogyasztás ugyanis szintén gyengíti a védekezőrendszert. A máj ugyanis ilyenkor első körben a méregtelenítéssel van elfoglalva, így nem tud olyan mértékben részt venni az immunvédekezésben. Az alkohol ezen kívül lelassítja a fehérvértesteket, melyek úgynevezett falósejtekként küzdik le a vírusokat.