Így mentheted meg a szobanövényeidet, ha penészedik a földjük
2023-01-18  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Ha a növények földje penészedésnek indul, akkor nem tudnak rendesen fejlődni, elrothadnak, és el is pusztulnak. De vajon melyek azok a tényezők, amik növelik a penészedés kialakulásának esélyét?

  • a szoba páratartalma 95% fölött
  • a nem megfelelő szellőzés
  • alacsony hőmérséklet
  • nem engedi át a fölösleges vizet az ültetőedény
  • túlzott öntözés
  • túl savas a virágföld

Legtöbbször a penészedés ősszel jelentkezik, amikor még nincs fűtés a lakásban, de odakint már nedves a levegő. Ha a legkisebb jelét is látjuk a penészedésnek, intézkedjünk azonnal, ne gondolkozzuk sokat. Ha a penész már a gyökerekig bejut, akkor a növényünk el fog pusztulni.

 

A penészedés jelei:

- fekete foltok a virágon
- szürkés penészszálak a virágföldön
- porszerű lerakodás
- fekete foltok, pöttyök
- penészfoltok a levélen

A penészedés az emberi szervezetre is hatással van, tegyünk ellene még mielőtt allergiás, asztmás, köhögési, prüszkölési tünetekkel kellene küzdenünk.

Mit tehetünk a penészedés ellen?

1. A penész gyakran nem látszik szabad szemmel a föld felszínén. Megtörténhet, hogy csak érezzük a penészszagot, és a föld belseje penészedik. Mindenképp ültessük át a szobanövényt teljesen új, tiszta földbe, mert különben el fog pusztulni. A gyökérzetet fertőtlenítsük, vagy legalább mossuk le, mielőtt az új földbe tennénk.

2. Távolítsuk el a felső réteg földet, majd tegyünk a szobanövényre friss humuszt és borítsuk be friss földdel. Ezzel a módszerrel megakadályozhatjuk, hogy a penész a mélyebb rétegekig behatoljon.

3. Távolítsuk el a felső réteg földet, majd tegyünk rá új földet és tegyünk rá egy réteg szaküzletben kapható expandált agyagot. Ezzel a módszerrel megakadályozhatjuk, hogy a penész kiújuljon.