Zöldségleves grízgaluskával
Hozzávalók 4 személyre
A leveshez:
-3 szál sárgarépa
-3 szál fehérrépa
-1 fej vöröshagyma
-1 kisebb zellergumó
-1 kisebb karalábé
-15 dkg zöldborsó (tisztított)
-1 ek. olaj
A galuskához:
-1 kis csokor petrezselyem
-3 tojás
-15 dkg búzadara
Elkészítés:
A leveshez a zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk. Egy nagyobb lábosban felhevítjük az olajat, és a hagymát üvegesre pirítjuk, majd hozzákeverjük a zöldségeket (a borsót is), és fedő alatt 5 percig pároljuk. Felöntjük kb. 1,5 liter vízzel, ízlés szerint sózzuk, majd lassú lángon készre főzzük (kb. 20 perc).
A galuskához a petrezselymet finomra vágjuk. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a grízt, borsozzuk, majd a petrezselyemmel összekeverjük, és 15 percre hűtőbe tesszük. Két evőkanál segítségével galuskákat formázunk a grízmasszábók és gyöngyöző, sós vízbe szaggatjuk.
Fedővel letakarjuk, és kb. 15 perc alatt készre főzzük. Utána pár percig még a vízben hagyjuk, míg leülnek a víz aljára, végül hideg vízzel leöblítjük. Tálaláskor a zöldséglevest a grízgaluskákkal kínáljuk.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva