Zöldségleves grízgaluskával
2025-06-17  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 4 személyre

A leveshez:

-3 szál sárgarépa

-3 szál fehérrépa

-1 fej vöröshagyma

-1 kisebb zellergumó

-1 kisebb karalábé

-15 dkg zöldborsó (tisztított)

-1 ek. olaj

A galuskához:

-1 kis csokor petrezselyem

-3 tojás

-15 dkg búzadara

Elkészítés:

A leveshez a zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk. Egy nagyobb lábosban felhevítjük az olajat, és a hagymát üvegesre pirítjuk, majd hozzákeverjük a zöldségeket (a borsót is), és fedő alatt 5 percig pároljuk. Felöntjük kb. 1,5 liter vízzel, ízlés szerint sózzuk, majd lassú lángon készre főzzük (kb. 20 perc).

A galuskához a petrezselymet finomra vágjuk. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a grízt, borsozzuk, majd a petrezselyemmel összekeverjük, és 15 percre hűtőbe tesszük. Két evőkanál segítségével galuskákat formázunk a grízmasszábók és gyöngyöző, sós vízbe szaggatjuk.

Fedővel letakarjuk, és kb. 15 perc alatt készre főzzük. Utána pár percig még a vízben hagyjuk, míg leülnek a víz aljára, végül hideg vízzel leöblítjük. Tálaláskor a zöldséglevest a grízgaluskákkal kínáljuk.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva