Zöldséges halerőleves halgombócokkal
Hozzávalók 4 személyre:
-30 dkg harcsafilé
-1 fej vöröshagyma
-2 szál sárgarépa
-1 szál fehérrépa
-2 csiperkegomba
-1 zöldpaprika
-1 paradicsom
-1 csokor petrezselyem
-1 kk. szemes fekete bors
-1 tojás
-2 ek. liszt
-1 ek. zsemlemorzsa
Elkészítés:
Az harcsafiléről, ha szükséges, éles késsel lefejtjük a bőrét. A vöröshagymát, a sárgarépát és a fehérrépát meghámozzuk, egészben hagyjuk. A gombát megtisztítjuk, a paprikát, a paradicsomot és csokorba kötött petrezselymet megmossuk.
A halfilét, a vöröshagymát, a sárgarépát, fehérrépát, a gombát, zöldpaprikát, a paradicsomot fazékba tesszük, felöntjük bő 1 liter hideg vízzel. Sózzuk, hozzáadjuk a borsot, a petrezselymet, és kis lángon addig főzzük, még a zöldségek megpuhulnak. Leszűrjük a levest, a zöldségeket vékony karikákra szeleteljük
A főtt halat keverőtálban villával pépesre törjük és kiszedjük belőle a szálkákat. Hozzáadjuk a tojást, a lisztet, sózzuk, borsozzuk, és annyi zsemlemorzsát szórunk bele, hogy könnyen formálható halmasszát kapjunk. Vizes kézzel kisdió nagyságú gombócokat formálunk belőle és bő, forró sós vízben, kis lángon kb. 10 perc alatt megfőzzük, leszűrjük.
Tálaláskor a halgombócokat leveses csészékbe vagy tányérokba tesszük, rászedjük a karikákra vágott sárgarépát, fehérrépát, majd a leszűrt erőlevest. Forrón kínáljuk.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 70 perc múlva