Zöldséges halerőleves halgombócokkal
2025-04-06  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 4 személyre:

-30 dkg harcsafilé

-1 fej vöröshagyma

-2 szál sárgarépa

-1 szál fehérrépa

-2 csiperkegomba

-1 zöldpaprika

-1 paradicsom

-1 csokor petrezselyem

-1 kk. szemes fekete bors

-1 tojás

-2 ek. liszt

-1 ek. zsemlemorzsa

Elkészítés:

Az harcsafiléről, ha szükséges, éles késsel lefejtjük a bőrét. A vöröshagymát, a sárgarépát és a fehérrépát meghámozzuk, egészben hagyjuk. A gombát megtisztítjuk, a paprikát, a paradicsomot és csokorba kötött petrezselymet megmossuk.

A halfilét, a vöröshagymát, a sárgarépát, fehérrépát, a gombát, zöldpaprikát, a paradicsomot fazékba tesszük, felöntjük bő 1 liter hideg vízzel. Sózzuk, hozzáadjuk a borsot, a petrezselymet, és kis lángon addig főzzük, még a zöldségek megpuhulnak. Leszűrjük a levest, a zöldségeket vékony karikákra szeleteljük

A főtt halat keverőtálban villával pépesre törjük és kiszedjük belőle a szálkákat. Hozzáadjuk a tojást, a lisztet, sózzuk, borsozzuk, és annyi zsemlemorzsát szórunk bele, hogy könnyen formálható halmasszát kapjunk. Vizes kézzel kisdió nagyságú gombócokat formálunk belőle és bő, forró sós vízben, kis lángon kb. 10 perc alatt megfőzzük, leszűrjük.

Tálaláskor a halgombócokat leveses csészékbe vagy tányérokba tesszük, rászedjük a karikákra vágott sárgarépát, fehérrépát, majd a leszűrt erőlevest. Forrón kínáljuk.

Munka: kb. 30 perc

Fogyasztható: kb. 70 perc múlva