Zöldségek és gyümölcsök, amelyeket ne hámozz meg!
2022-11-17  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

A gyümölcsök és zöldségek vitaminok, ásványi anyagok, rostok és számos fitokémiai anyag, például antioxidánsok. Ha nem fogyasztunk elegendő mennyiséget ezekből a tápanyagokban gazdag élelmiszerekből, az a krónikus betegségek, köztük a szív- és érrendszeri betegségek és a 2-es típusú cukorbetegség fokozott kockázatával jár. Az Egészségügyi Világszervezet 2017-ben arról számolt be, hogy világszerte évente mintegy 3,9 millió haláleset vezethető vissza arra, hogy az emberek nem esznek elég gyümölcsöt és zöldséget. Arról nem is beszélve, hogy sokan megpucolják azokat a zöldségeket, gyümölcsöket is, amelynek a héja egyébként nemcsak ehető, hanem tele van a szervezet számára fontos tápanyagokkal.

 

Zöldségek és gyümölcsök, amiket jobb nem hámozni

Hét gyökérzöldség – a cékla, a mezei mustár, a vadrépa, az édesburgonya, a retek, a gyömbér és a burgonya – héjában például tápanyag szempontjából fontos vitaminok, például C-vitamin és riboflavin, valamint ásványi anyagok, például vas és cink találhatóak.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium adatai szerint pedig a hámozatlan alma 15%-kal több C-vitamint, 267%-kal több K-vitamint, 20%-kal több kalciumot, 19%-kal több káliumot és 85%-kal több rostot tartalmaz, mint a meghámozott alma. Emellett sok héj gazdag biológiailag aktív fitokémiai anyagokban, például flavonoidokban és polifenolokban, amelyek antioxidáns és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek.

Egy másik ok, amiért nem szabad kidobni a héjat, az a környezetre gyakorolt hatásuk. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint az el nem fogyasztott élelmiszerek, beleértve a héjat is, a világ üvegházhatású gázkibocsátásának 8-10%-át okozzák. A hulladéklerakókban rothadó élelmiszerek metánt, a legerősebb üvegházhatású gázt szabadítanak fel. Csak Új-Zéland 13 658 tonna zöldséghéj és 986 tonna gyümölcshéj éves pazarlásáról számol be – egy olyan országban, amelynek lakossága mindössze 5,1 millió fő.

 

Növényvédőszer eltávolítása a héjról

Néhány zöldséget, gyümölcsöt azért kell meghámozni, mert a héjuk ehetetlen, nem jó ízű, vagy nehezen tisztíthatók, mint például a banán, a narancs, a dinnye, az ananász, a mangó, az avokádó, a hagyma és a fokhagyma esetében. De például a burgonya, a cékla, a sárgarépa és az uborka héja ehető, de sokan mégis meghámozzák őket.

Néhányan azért hámozzák meg a gyümölcsöket és zöldségeket, mert tartanak a héjon lévő növényvédőszer-maradványoktól. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala szerint ezeket úgy lehet a héjról a legjobban eltávolítani, ha a zöldségeket, gyümölcsöket alaposan megmossuk hideg vízben, majd egy kefével átdörzsöljük őket. Ezen kívül például a főzés és a párolás szintén csökkenthetik a héjon lévő peszticidmaradványokat.

Fontos azonban megjegyezni, hogy nem minden peszticidmaradvány távolítható el mosással és főzéssel. Néhány országban elérhetőek a gyümölcsök és zöldségek peszticidtartalmáról szóló listák, amely segíthetnek eldönteni, hogy melyik gyümölcsöt és zöldséget kell meghámozni, és melyiket nem.