Zavar, hogy mit gondolnak rólad mások? 5 tipp, hogyan kezeld a helyén ezeket a véleményeket
2020-12-10  /  Szerző:   /   Egyéb, Randi

Amikor életünk társát keressük, és randevúkra járunk, nehéz nem aggódni mások véleménye miatt. Félünk a visszautasítástól, és attól, hogy senkinek nem leszünk majd elég jók.

De hogyan lehet mindezeken a negatív érzéseken felülemelkedni? Lehet egyáltalán? Szerencsére a válasz igen!

Persze nem könnyű, mert sajnos gyerekkorunktól kezdve mindannyiunkban ott bujkál a megfelelési kényszer. De ha követed tanácsainkat, akkor Neked is menni fog!

1. Gondold újra a határokat!

Amikor önértékelési problémákkal küzdesz, és nem tartod magadat elég jónak, akkor hajlamos vagy sokkal inkább mások véleményének hinni. Akár igazak, akár nem. Előfordul, hogy főleg egy randin annyira szeretnél tetszeni a másiknak, hogy a végén elfelejtkezel arról, hogy Neked ő megfelelő lenne-e egyáltalán.  Ilyenkor fontos, hogy a sarkadra állj, és parancsolj megálljt ennek. Ne hagyd, hogy bárki beleszóljon az életedbe. Neked kell eldönteni, hogy mit szeretnél, és mi az, amit nem. Hogy a másik a Te szabályaiddal egyetért-e, az már az ő dolga. Ha nem, akkor keresel olyat, aki hozzád hasonlóan gondolkodik.

2. Kövesd a szabályaidat!

Ha egyszer már megalkottad a saját értékrendedet, akkor tarts ki is mellette. Ne csak egy álomkép legyen, hanem valósítsd is meg. Ezzel megvéded a saját életed attól, hogy mások beleszóljanak, vagy ha el is mondják a véleményüket, nem fog érdekelni, hiszen pontosan tudod majd, hogy mit miért teszel, és mire vagy képes. Abban a pillanatban, ha fontosabbnak tartod mások véleményét, meg fog inogni az önbizalmad, és ez egy ördögi kört indít be. Minél inkább adsz a külvilág megítélésére, annál kevésbé fogsz hinni magadban.

Ezt is olvasd el! - Hogyan szeresd magadat úgy, ahogy vagy? 5 szakértői tanács

3. Maradj a földön két lábbal!

Amikor azon aggódsz, hogy mit gondolnak mások, akkor képtelen vagy tisztán felmérni a képességeidet és a lehetőségeidet. Ez egy óriási szakadékot teremthet aközött, hogy milyen párkapcsolatról ábrándozol, és a valóságban mire számíthatsz az illetőtől. Például valaki nagyon megtetszik, mert vonzó, sikeres és megnyerő, de ugyanakkor egy komoly kapcsolathoz szükséges alapértékei hiányoznak. Mit teszel? Elfojtod magadban a vágyat egy igazi boldog élethez, csak hogy melletted maradjon, és kitartasz a tündérmese mellett, amely azonban sajnos csak a fantáziádban él? Vagy inkább a valóság talaján maradsz, és egy igazi párkapcsolatot teremtesz, olyat, amilyet tényleg megérdemelsz.

4. Ne bízz meg mindenkiben!

Az önbizalomhiány, és az önértékelési zavarok sajnos azzal is együtt járnak, hogy hajlandó vagy bárki kritikáját elfogadni, és ahelyett, hogy bíznál magadban, inkább a hamis véleményeknek fogsz hinni. De attól még, hogy valaki el tudja adni magát, és duzzad az önbizalomtól, még nem biztos, hogy jól látja a dolgokat, és igazat mond Neked. Amikor viszont hinni kezdesz a saját értékítéletedben, akkor erősebbnek fogod érezni magad, és már nem engeded meg bárkinek, hogy beleszóljon az életedbe.

5. Maradj hű önmagadhoz!

Tanulj meg önmagad legjobb barátja lenni. Aztán kérdezd meg saját magadtól, hogy tényleg értékes-e számodra adott illető véleménye. A választ úgyis érezni fogod legbelül.

Ha megtanulod szeretni magadat, ha odafigyelsz a saját belső hangodra, akkor képes leszel átgondolt és helyes döntéseket hozni. És csak ez számít. Amikor elég erős leszel, akkor jobban meg tudod majd válogatni a környezetedben lévő embereket is, hogy kik azok, akiket beengedsz az életedbe, és kik azok, akiknek tényleg érdemes hallgatni a véleményére.