A tökéletes mézes puszedli receptje – tippek és trükkök
A mézes puszedli egy klasszikus édesség, amely puha, illatos, és napokig eltartható, ráadásul számtalan módon variálható.
Ez a cikk nemcsak az alapreceptet mutatja be, hanem számos praktikus tippet is megoszt, amelyek segítenek elérni, hogy a puszedlid mindig tökéletes legyen: rögtön puha, omlós és ízletes.
Szó lesz a máz készítéséről, és arról, hogyan teheted még különlegesebbé ezt a klasszikus süteményt.

Hozzávalók (kb. 30 darabhoz):
A tésztához:
- 25 dkg méz
- 10 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 2 tojás
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 tk őrölt szegfűszeg
- 50 dkg liszt (szükség szerint kicsit több vagy kevesebb)
A mázhoz:
- 2 tojásfehérje
- 20 dkg porcukor
- 1-2 csepp citromlé
A tészta összeállítása
- Melegítsd fel a mézet és a vajat egy lábasban alacsony lángon, míg teljesen fel nem olvadnak. Hagyd kihűlni.
- Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a porcukrot, a szódabikarbónát, a fahéjat és a szegfűszeget.
- Add hozzá a mézes-vajas keveréket és a tojásokat, majd gyúrd össze, míg homogén tésztát nem kapsz. Ha túl ragacsos, adj hozzá még egy kis lisztet.
- Tedd a tésztát hűtőbe pihenni legalább 1-2 órára, de akár egy éjszakára is állhat, hogy az ízek jól összeérjenek.
A puszedlik formázása és sütése
- Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra (légkeveréses módban 160 °C).
- A pihentetett tésztából formázz diónyi golyókat, és helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.
- Hagyd köztük helyet, mert sütés közben kicsit terülnek.
- Süsd a puszedliket 10-12 percig, míg szép aranybarnák nem lesznek. Ügyelj rá, hogy ne süsd túl, mert akkor kemények lesznek!
A mézes puszedli máz elkészítése
- A tojásfehérjéket verd habosra, majd apránként add hozzá a porcukrot és a citromlevet. Addig keverd, míg sűrű, fényes mázat nem kapsz.
- A sütőből kivett, de már langyos puszedliket mártsd bele a mázba, majd tedd őket sütőpapírra, hogy a máz megszáradhasson.
- Vannak, akik ezen a ponton még visszatolják a puszedliket a lekapcsolt, de még meleg sütőbe, legalább 30 percre.
Tippek a rögtön puha mézes puszedlihez
Ne süsd túl a tésztát!
A tökéletes puszedli akkor van kész, amikor az alja enyhén aranybarna, de a teteje még kissé lágy. Sütés után a pihentetés során tovább puhul.
Használj mézet bőven!
A méz nemcsak a finom ízt, hanem a puha textúrát is biztosítja. Ha lehet, válassz minőségi, aromás mézet.
Hagyj pihenőidőt a tésztának!
A hűtőben való pihentetés során a fűszerek aromája intenzívebbé válik, és a tészta jobban formázható lesz.
Variációk: különleges ízvilág és máz ötletek
Egyedi fűszerezés
Adj a tésztához reszelt narancshéjat vagy egy csipet gyömbért. Ettől egyedibb, karakteresebb ízvilágot kapsz.
Csokoládés máz
A tojásfehérjés máz helyett olvasztott étcsokoládéba is márthatod a puszedlik tetejét. Díszítésként hinthetsz rájuk színes cukorkát vagy aprított diót.
Diós töltelék
A golyók formázása előtt töltsd meg őket darált dióval kevert mézzel. Ettől még gazdagabbá válik a sütemény.
Tárolási tippek
A mézes puszedli légmentesen zárva, hűvös helyen tárolva akár egy hétig is megőrzi a frissességét. Ha kicsit keményedne, tegyél mellé egy szelet almát a dobozba – a puszedlik újra ruganyosak lesznek.
A mézes puszedli nemcsak finom édesség, hanem egy klasszikus sütemény, amelyet érdemes kipróbálni és továbbfejleszteni.
Legyen szó a rögtön puha változatról, a házi máz készítéséről vagy egyedi ízesítésről, ez a recept és a hozzá kapcsolódó tippek garantálják, hogy a puszedlid tökéletes legyen minden alkalommal.
