A tökéletes mézes puszedli receptje – tippek és trükkök
2025-12-02  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?


A mézes puszedli egy klasszikus édesség, amely puha, illatos, és napokig eltartható, ráadásul számtalan módon variálható.

Ez a cikk nemcsak az alapreceptet mutatja be, hanem számos praktikus tippet is megoszt, amelyek segítenek elérni, hogy a puszedlid mindig tökéletes legyen: rögtön puha, omlós és ízletes.

Szó lesz a máz készítéséről, és arról, hogyan teheted még különlegesebbé ezt a klasszikus süteményt.




Hozzávalók (kb. 30 darabhoz):

A tésztához:

  • 25 dkg méz
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 2 tojás
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 tk őrölt szegfűszeg
  • 50 dkg liszt (szükség szerint kicsit több vagy kevesebb)


A mázhoz:

  • 2 tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor
  • 1-2 csepp citromlé

 

A tészta összeállítása

  1. Melegítsd fel a mézet és a vajat egy lábasban alacsony lángon, míg teljesen fel nem olvadnak. Hagyd kihűlni.
  2. Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a porcukrot, a szódabikarbónát, a fahéjat és a szegfűszeget.
  3. Add hozzá a mézes-vajas keveréket és a tojásokat, majd gyúrd össze, míg homogén tésztát nem kapsz. Ha túl ragacsos, adj hozzá még egy kis lisztet.
  4. Tedd a tésztát hűtőbe pihenni legalább 1-2 órára, de akár egy éjszakára is állhat, hogy az ízek jól összeérjenek.


A puszedlik formázása és sütése

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra (légkeveréses módban 160 °C).
  2. A pihentetett tésztából formázz diónyi golyókat, és helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.
  3. Hagyd köztük helyet, mert sütés közben kicsit terülnek.
  4. Süsd a puszedliket 10-12 percig, míg szép aranybarnák nem lesznek. Ügyelj rá, hogy ne süsd túl, mert akkor kemények lesznek!


A mézes puszedli máz elkészítése

  1. A tojásfehérjéket verd habosra, majd apránként add hozzá a porcukrot és a citromlevet. Addig keverd, míg sűrű, fényes mázat nem kapsz.
  2. A sütőből kivett, de már langyos puszedliket mártsd bele a mázba, majd tedd őket sütőpapírra, hogy a máz megszáradhasson.
  3. Vannak, akik ezen a ponton még visszatolják a puszedliket a lekapcsolt, de még meleg sütőbe, legalább 30 percre.


Tippek a rögtön puha mézes puszedlihez

Ne süsd túl a tésztát!

A tökéletes puszedli akkor van kész, amikor az alja enyhén aranybarna, de a teteje még kissé lágy. Sütés után a pihentetés során tovább puhul.

Használj mézet bőven!

A méz nemcsak a finom ízt, hanem a puha textúrát is biztosítja. Ha lehet, válassz minőségi, aromás mézet.

Hagyj pihenőidőt a tésztának!

A hűtőben való pihentetés során a fűszerek aromája intenzívebbé válik, és a tészta jobban formázható lesz.

Variációk: különleges ízvilág és máz ötletek

Egyedi fűszerezés

Adj a tésztához reszelt narancshéjat vagy egy csipet gyömbért. Ettől egyedibb, karakteresebb ízvilágot kapsz.

Csokoládés máz

A tojásfehérjés máz helyett olvasztott étcsokoládéba is márthatod a puszedlik tetejét. Díszítésként hinthetsz rájuk színes cukorkát vagy aprított diót.

Diós töltelék

A golyók formázása előtt töltsd meg őket darált dióval kevert mézzel. Ettől még gazdagabbá válik a sütemény.

Tárolási tippek

A mézes puszedli légmentesen zárva, hűvös helyen tárolva akár egy hétig is megőrzi a frissességét. Ha kicsit keményedne, tegyél mellé egy szelet almát a dobozba – a puszedlik újra ruganyosak lesznek.

A mézes puszedli nemcsak finom édesség, hanem egy klasszikus sütemény, amelyet érdemes kipróbálni és továbbfejleszteni.

Legyen szó a rögtön puha változatról, a házi máz készítéséről vagy egyedi ízesítésről, ez a recept és a hozzá kapcsolódó tippek garantálják, hogy a puszedlid tökéletes legyen minden alkalommal.

Forrás