Vonzóbbak a szerény emberek?
2024-06-04  /  Szerző:   /   Egyéb, Randi

Sokan úgy vélik, hogy a szerénység semmit sem ér a társkeresésben, sőt, kifejezetten hátráltató tényező. Az a hiedelem járja, hogy ha valaki szerény, az ellenkező nem képviselői észre sem veszik, ezért ki kell tűnni valahogy – akár hőzöngéssel, melldöngetéssel, idétlen vihogással vagy extrém öltözködéssel. De vajon tényleg így van ez?

Gyakran látni, hogy a fiúk ösztönösen Háry Jánosként próbálnak imponálni a kiszemelt nőnek, azzal hencegve, hogy milyen laza csávók, és mindenre képesek. Ugyanakkor ez inkább kínos hatást kelt, mintsem növelné a partnerek lelkesedését. Az ilyen stílusú férfiak sokszor nárcisztikusak és csak magukról beszélnek, mert félnek kiadni az irányítást a kezükből. Az emberek többsége azonban nem kedveli az ilyen önimádó, mindenkit lenyomó személyiségeket.

Ezzel szemben a szerénység, sőt, az alázatosság egyáltalán nem hátrány a társkeresésben. A szerény ember tisztában van az értékeivel, elismeri mások teljesítményét, de nem dől be a nagyzolásnak. Az álszerénység ugyanakkor teljesen más: az ilyen ember valójában önhitt, de azt szeretné, ha mások mondanák ki, mennyire nagyszerű személyiség, folyamatosan szidja magát, hogy együttérzést váltson ki. Az álszerény ember nem őszinte, és hamar kiismerhető, ami partnerkapcsolatban katasztrofális lehet.

A megalázkodó ember sem jó partner: mindig hagyja magát legyalulni, és gyakran nárcisztikus, uralkodni vágyó párt választ, aki akár fizikailag is bántalmazhatja. Az alázatot és a megalázkodást tehát nem szabad összekeverni.

Manapság nem divat a szerénység és az alázatosság, bár keresztény alapú kultúrában élünk, ahol ezeknek a tulajdonságoknak nagy szerepük van. A siker érdekében nyomulni kell, magabiztosnak, sőt, lehengerlőnek kell lenni, hogy el tudjuk adni magunkat. A magabiztos férfiak pedig mindig találnak partnert. Azonban a magabiztos nőknek nehezebb dolguk van, mert a férfiak ritkán viselik jól partnerük sikereit.

Egy intelligens, céltudatos nő számára éppen egy szerény férfi lehet az ideális partner, aki értékeli a teljesítményt és elismeri párját. A nagyzoló, nárcisztikus személyiség nem képes mély kapcsolatok kialakítására, mert nem tud sebezhetőnek mutatkozni. Az ilyen ember kapcsolatai felszínesek maradnak.

Kutatások szerint nem veszítesz semmit, ha az átlagnál kicsit szerényebbnek mutatkozol – sőt, szimpatikusabb leszel az ellenkező nem szemében, mint ha arrogáns volnál. Az igazi titok, hogy legyél őszinte, tudd értékelni saját és mások értékeit, és ne félj kimutatni a gyengeségeidet is. Ez a hozzáállás hosszú távon sokkal vonzóbbá és megbízhatóbbá tesz a társkeresésben és a párkapcsolatokban is.

 

Ez is érdekelhet! - Túl szép, hogy igaz legyen? Előítéletek és bizalom az online társkeresésnél