Vegyes lecsó kakukkfüves galuskával
2025-06-24  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 4 adaghoz

A lecsóhoz:

-1 zsenge cukkini

-1 zsenge patiszon

-4 paradicsom

-1 fej vöröshagyma

-4 paprika

-2 debreceni kolbász

-10 dkg füstölt kolbász

-1 marék bazsalikom

-2 ek. olaj

-1 tk. erős paprikakrém

A galuskához:

-40 dkg liszt

-1 tk. kakukkfű

-2 tojás

-2 ek. olaj

Elkészítés:

A lecsóhoz a zöldségeket megtisztítjuk és alaposan megmossuk. A cukkinit, a patiszont és a paradicsomokat kisebb kockákra vágjuk, a vöröshagymát és a paprikákat pedig vastagabb csíkokra szeleteljük. A kolbászokat vékonyan felkarikázzuk, a bazsalikomot pedig felaprítjuk.

Az olajat felhevítjük, majd beleszórjuk a vöröshagyma csíkokat és néhány perc alatt megfonnyasztjuk. Ezután hozzáadjuk a kétféle kolbászkarikákat is és együtt megpirítjuk. A cukkini- és a patiszonkockákat is belekeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a paprikakrémet is. Félig lefedve pár percig pároljuk.

A zöldséges-kolbászos keverékhez adjuk a paprikát és félpuhára pároljuk. Ezután beleszórjuk a paradicsomot és a bazsalikomot is. Óvatosan összeforgatjuk és az egészet addig pároljuk, amíg a zöldségek roppanósak maradnak, valamint a paradicsom sem esik szét.

A galuskához a liszthez adjuk a kakukkfüvet 1 nagy csipet sóval és elkeverjük. A tojásokat felütjük, enyhén felverjük és a fűszeres lisztbe dolgozzuk kb. 1 dl vízzel. Alaposan eldolgozzuk és közben adagolunk hozzá még 1 dl vizet. Egy sűrűbb tésztát kapunk, amit forrásban lévő sós vízbe szaggatunk. A galuskákat kb. 1-2 percig főzzük, majd leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük.

Az olajat felhevítjük, majd beleszórjuk az alaposan lecsepegtetett galuskát. Ízlés szerint sózzuk, majd összekeverjük és melegen tartjuk. A galuskát a lecsóhoz tálaljuk.

Munka: kb. 60 perc

Fogyasztható: azonnal