Vegyes lecsó kakukkfüves galuskával
Hozzávalók kb. 4 adaghoz
A lecsóhoz:
-1 zsenge cukkini
-1 zsenge patiszon
-4 paradicsom
-1 fej vöröshagyma
-4 paprika
-2 debreceni kolbász
-10 dkg füstölt kolbász
-1 marék bazsalikom
-2 ek. olaj
-1 tk. erős paprikakrém
A galuskához:
-40 dkg liszt
-1 tk. kakukkfű
-2 tojás
-2 ek. olaj
Elkészítés:
A lecsóhoz a zöldségeket megtisztítjuk és alaposan megmossuk. A cukkinit, a patiszont és a paradicsomokat kisebb kockákra vágjuk, a vöröshagymát és a paprikákat pedig vastagabb csíkokra szeleteljük. A kolbászokat vékonyan felkarikázzuk, a bazsalikomot pedig felaprítjuk.
Az olajat felhevítjük, majd beleszórjuk a vöröshagyma csíkokat és néhány perc alatt megfonnyasztjuk. Ezután hozzáadjuk a kétféle kolbászkarikákat is és együtt megpirítjuk. A cukkini- és a patiszonkockákat is belekeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a paprikakrémet is. Félig lefedve pár percig pároljuk.
A zöldséges-kolbászos keverékhez adjuk a paprikát és félpuhára pároljuk. Ezután beleszórjuk a paradicsomot és a bazsalikomot is. Óvatosan összeforgatjuk és az egészet addig pároljuk, amíg a zöldségek roppanósak maradnak, valamint a paradicsom sem esik szét.
A galuskához a liszthez adjuk a kakukkfüvet 1 nagy csipet sóval és elkeverjük. A tojásokat felütjük, enyhén felverjük és a fűszeres lisztbe dolgozzuk kb. 1 dl vízzel. Alaposan eldolgozzuk és közben adagolunk hozzá még 1 dl vizet. Egy sűrűbb tésztát kapunk, amit forrásban lévő sós vízbe szaggatunk. A galuskákat kb. 1-2 percig főzzük, majd leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük.
Az olajat felhevítjük, majd beleszórjuk az alaposan lecsepegtetett galuskát. Ízlés szerint sózzuk, majd összekeverjük és melegen tartjuk. A galuskát a lecsóhoz tálaljuk.
Munka: kb. 60 perc
Fogyasztható: azonnal