Vashiány - tünetek és kezelés
2022-08-09  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Sápadt a bőröd, fáradt vagy, és nem tudsz rendesen koncentrálni? Ha a válaszod igen, akkor valószínűleg vashiányban szenvedsz. Az alábbi cikkből megtudhatod, mit tehetsz ellene.

 

Hogyan alakul ki a vashiány?

Abban az esetben alakul ki vashiány, ha valamilyen zavar áll fenn a vasfelszívódásban. Egy nap során minden ember szervezetéből kb. 1 milligramm vas ürül ki. Ez alól azok a nők jelentenek kivételt, akik épp menstruálnak, ugyanis az ő esetükben ez az érték 2 milliméterre emelkedik. Akiknél nagyon erős a vérzés, akár vashiány is felléphet. Ez a várandósokra is igaz, hiszen a kisbaba növekedése miatt kb. 1000 milligramm vasat használ fel a szervezet, továbbá a szülés során is jelentős mennyiségű vas ürül.

Fáradtság, erős szívdobogás és hajhullás

Amikor kiürülnek a szervezetünk vasraktárjai, akkor már nem képződik elegendő hemoglobin, aminek következtében vérszegénység alakul ki. Ennek a tünetei közé soroljuk többek között a fáradtságot, a fejfájást, a koncentrációs zavart, az erős szívdobogást és a sápadt bőrt. Ezeken kívül gyakran figyelhető meg a hajhullás és a körmök töredezése is.

Vashiány kezelése

Alapvetően nem nehéz a vashiány kezelése. A szakemberek sok esetben a vastartalmú étrendkiegészítők szedését javasolják, melyeket lehet kapni tabletta, kapszula, drazsé és csepp formában. A pontos mennyiség attól függ, hogy mennyire súlyos a vashiány mértéke. Ezt vérvétellel lehet a legegyszerűebb megállapítani.

 

A vérvétel során az alábbi értékek utalnak vashiányra:

Alacsony hemoglobin

Alacsony hematokrit

A vörösvérsejtek kicsi mérete

Az egyes vértestek alacsony hemoglobin tartalma

A vörösvérsejtek alacsony száma

Vashiány megelőzése

Annak érdekében, hogy ne alakuljon ki vashiány, figyelnünk kell a kiegyensúlyozott és változatos étkezésre, továbbá az olyan élelmiszerek fogyasztására, melyeknek magas a vastartalma. A hús, a belsőségek (főleg a máj), a zab, a szója, a bab, a lencse, a borsó, a cékla, a teljes kiőrlésű gabona, a mogyoró, a búzacsíra, a tofu, a csicseriborsó mind rengeteg vasat tartalmaznak. Azt azonban mindig tartsd szem előtt, hogy a növényi vasnak, például a szójából, nem annyira jó a felszívódása a bélben, mint a húsból származónak.

A C-vitamin segíti a vas felszívódását

Szuper tipp, ha az étkezéshez megiszol egy pohár narancslevet, ugyanis a benne található C-vitamin segíti a vas felszívódását. Természetesen más C-vitaminban gazdag élelmiszerekkel is helyettesítheted a narancslevet – például paradicsommal, petrezselyemmel vagy citrommal.

A kávé, a fekete tea, a tej- és a fehér lisztből készült termékek ellenben rontják a vas felszívódását, így ezeket minimum 1 órával azután fogyaszd csak, hogy vasban gazdag ételeket ettél.

Forrás: Activebeauty