Várandósság alatt ezeket az ételeket-italokat ne fogyaszd
2023-07-26  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

A terhesség alatt a magzat növekedésének és fejlődésének támogatása érdekében elengedhetetlen az egészséges táplálkozás fenntartása. Míg számos élelmiszer biztonságosan fogyasztható ilyenkor, néhányat kerülni kell, hogy csökkentsük a lehetséges egészségügyi problémák kockázatát mind az anya, mind a baba számára.

Íme néhány élelmiszer, amelyet nem szabad fogyasztani a terhesség alatt:

Nyers vagy nem kellően átsütött húsok: A nyers vagy nem kellően átsütött húsok, például a sushi, a steakek és a pasztőrözetlen csemegehúsok olyan káros baktériumokat tartalmazhatnak, mint a Listeria, a Salmonella és a Toxoplasma, amelyek élelmiszer eredetű betegségekhez vezethetnek, és károsíthatják a magzatot.

Nyers tenger gyümölcsei és magas higanytartalmú halak: A várandós kismamának kerülnie kell a nyers vagy nem kellően átsütött tengeri halak fogyasztását is, mivel ezek is tartalmazhatnak káros baktériumokat vagy parazitákat. Ezenkívül bizonyos halfajok, például a cápa, a kardhal, a királymakréla magas higanytartalmúak, ami negatívan befolyásolhatja a baba fejlődő idegrendszerét. (A fent említett halak mellett a tonhalat (különösen a nagyszemű tonhalat) és a marlin hal fogyasztását is korlátozni kell magas higanytartalmuk miatt.)

Nyers tojás és nyers tojást tartalmazó ételek: A nyers vagy nem kellően főtt tojások szalmonella baktériumot tartalmazhatnak, amely a terhesség alatt szintén káros lehet. A kismamának többek között kerülnie kell az olyan ételeket, mint a házi készítésű Cézár-öntetek, majonéz és (sokakat talán meglephet, de!) a nyers süteménytészta.

Pasztőrözetlen tejtermékek: A pasztőrözetlen tej, sajtok és más tejtermékek olyan káros baktériumokat tartalmazhatnak, mint a már említett Listeria, ami megbetegedésekhez vezethet.

Túlzott koffein: A terhesség alatti magas koffeinbevitelt összefüggésbe hozták a vetélés és az alacsony születési súly kockázatával. A legjobb, ha a koffeinfogyasztás napi 300 ml-nél nem legyen több.

Alkohol: A terhesség alatti alkoholfogyasztás tilos, mivel magzati alkoholszindrómát és egyéb fejlődési problémákat okozhat.

Mosatlan gyümölcsök és zöldségek: Alaposan meg kell mosni minden gyümölcsöt és zöldséget, hogy eltávolítsuk róla a talaj, a növényvédő szerek vagy a baktériumok esetleges nyomait.

Mesterséges édesítőszerek: Bár egyes mesterséges édesítőszerek, mint például az aszpartám, mértékkel biztonságosnak tekinthetők, a legjobb, ha a terhesség alatt a kismama korlátozza a fogyasztásukat, és lehetőség szerint a természetes édesítőszereket választja.

Bizonyos gyógyteák és étrend-kiegészítők: Egyes gyógyteák és étrend-kiegészítők nem biztonságosak a terhesség alatt, mivel befolyásolhatják a magzat fejlődését vagy komplikációkat okozhatnak. Mielőtt a várandós nő új gyógynövény-kiegészítőt vagy teát inna, ezek fogyasztása előtt mindig konzultáljon az orvosával.