Utálni első látásra?
2021-09-30  /  Szerző:   /   Egyéb, Randi

Ki ne hallott volna már a „szerelem első látásra” jelenségről? Arra a csodálatos pillanatra használjuk ezt a szófordulatot, amikor két ember szinte azonnal egy hullámhosszon rezdül, mint akik már ezer éve ismerik egymást, és akik mindenben összeillenek.

Ugyanakkor valószínűleg Te sem hallottál még sohasem az „utálni első látásra” jelenségről, pedig sokkal többször megtörténik velünk, mint gondolnánk. Elég, ha csak a baráti vagy ismerősi körödre gondolsz, rájössz, hogy számtalan olyan ember van körülötted, akit egyáltalán nem kedveltél a megismerkedésetek pillanatában.

Az első benyomások minden emberi kapcsolatban meghatározóak. Lehetnek pozitívak, és természetesen negatívak egyaránt. Néha látszólag ok nélkül érzünk ellenszenvet valaki iránt, és lehet, hogy óriásit tévedünk vele kapcsolatban.

Mi válthatja ki ezt a kezdeti ellenszenvet? Az alábbi 5 tényező biztosan:

1. Előítéletek

Könnyen megesik, hogy pont a saját negatív előítéleteid visznek egy másik emberrel kapcsolatban tévútra. Korábbi rossz tapasztalatok, kellemetlen emlékek, vagy épp általános hamis közfelfogás okozhatja, hogy rosszul ítélsz meg valakit, anélkül, hogy jobban megismernéd. (Például egy tetovált, kopasz férfit pusztán a kinézete miatt bűnözőnek titulálsz).

2. Álarcok

Vannak emberek, akik másnak mutatják magukat, mint amilyenek valójában. Még az is előfordulhat, hogy tudat alatt csinálják, de kívülről mégis visszatetszést keltenek vele. Az arrogáns viselkedés vagy a felfuvalkodott beszéd mögött azonban talán csak egy félelem húzódik meg az elutasítástól.

3. Véleménykülönbségek

Hányszor fordult már elő Veled, hogy nem kedveltél valakit, mert bizonyos témákban nem értettek egyet. Ha több ponton is ellentét húzódik köztetek, az akár gyűlölködéssé is fajulhat, mert ha valaki nem úgy áll a dolgokhoz, ahogyan Te elvárnád, azt könnyű tiszteletlenségként elkönyvelni.

Ezt is olvasd el! - Hová visz az első randin? Ezek a szándékai!

4. Zárkózottság

Jellemzően az extrovertált személyiségű emberekhez vonzódunk, hiszen ők megnyerőek, jó társalgók és szívesen sütkéreznek mások figyelmében. Ezzel szemben vannak emberek, akik nem érzik jól magukat társaságban, és nehezen ismerkednek. Képtelenek laza társalgásra, és szinte menekülnek a rivaldafény elől. Ezzel pedig könnyen ellenszenvet váltanak ki másokból.

5. Egy emlék a múltból

Talán már Veled is megtörtént, hogy találkoztál valakivel, aki nagyon hasonlított egy másik ismerősödre. Ha ez utóbbi rossz emléket jelentett számodra, akkor azt akaratlanul ugyan, de átvetítetted erre az új partnerre is, és negatív érzéseket váltott ki belőled, holott nem tehetett semmiről.

Új emberekkel ismerkedni mindig hordoz némi kockázatot, hiszen senkiről nem tudhatod előre, hogy milyen valójában. Ezért is fontos, hogy ítélkezés helyett szánj időt arra, hogy jobban megismerj valakit, és csak a tények és a valóság tudatában mondj róla véleményt.