Újrakezdés egy szakítás után: hogyan lépj tovább?
2024-05-22  /  Szerző:   /   Egyéb, Randi

Egy párkapcsolat, házasság vagy szerelem lezárása mindig fájdalmas folyamat, és az újrakezdés különösen nehéz lehet. Minél mélyebb érzelmi kötődésünk volt az előző partnerünkhöz, annál mélyebb sebeket hagy maga után a szakítás. Ha mi magunk vetettünk véget a kapcsolatnak, mert találtunk valaki mást, részben megússzuk a gyászfolyamatot. Azonban, ha még kötődtünk az előző partnerhez, az elválás még egy új szerelem miatt is fájdalmas marad, hiszen bizonyos dolgokat nem lehet egyszerűen csak elfelejteni.

A felejtés helyett inkább arra kell törekednünk, hogy megszabaduljunk az illetőtől való függőségünktől. Ha érzelmileg és hormonálisan teljesen rá vagyunk kattanva valakire, a szakítás elvonási tünetekkel járhat, hasonlóan a drogokhoz. Amíg ki nem ürül a szervezetünkből ez a "mérgezés", addig elviselhetetlenül rosszul fogjuk érezni magunkat.

Egy hosszabb, már megszürkült kapcsolat lezárása esetén is kérdés, hogy mennyire ér minket váratlanul a vége. Ha már jó ideje érik a szakítás, kevésbé meglepőek a fejlemények, de a veszteség így is megviselhet bennünket. Az érzelmi reakciók intenzitása attól függ, mennyire hittük, hogy minden rendben van. Ilyenkor a pánik testi tüneteket produkálhat, és ugyanúgy képtelenek leszünk racionálisan gondolkodni, mint a szerelemtől bódult emberek a kapcsolat elején.

Nem mindegy, hogy ki szakít, és hogy van-e bűntudatunk. Ha mi akartuk a szakítást, de bűntudatunk van, vagy ha csak kiprovokáltuk a végét, akkor is nehéz a továbblépés. Kapcsolataink millió módon tönkremehetnek, és minden egyes szakítás egyedi. Az egyik ember hősnek akar mutatkozni, és nem mutatja ki a bánatát, ami később visszaüthet, míg mások képtelenek kikászálódni az önsajnálatból.

A társkeresés is magával hozhatja az újabb és újabb szakítások ódiumát. Az online társkeresés világában gyorsabban születnek kapcsolatok, és könnyebb lelépni, ami gyakran csalódásokhoz vezet. Hiába tudjuk ésszel, hogy nem szabadna komoly érzelmeket fektetni egy épp megismert emberbe, ha nagyon tetszik, és már régen keresünk, könnyen túlértékelhetjük az ismerkedés jelentőségét.

A gyászfolyamatra sokan azt mondják, annyi hónapot kell szánni, ahány évig a kapcsolat tartott. Azonban ez egyénenként változó. A parttalan gyászolás tönkretehet minket, és csökkentheti jövőbeni esélyeinket. Segíthet, ha határidőt szabunk magunknak a bánkódásra, azzal az elhatározással, hogy utána visszatérünk az élők közé.

A szakítás utáni újrakezdés nem könnyű, de az érzelmi gyógyulás és a továbblépés lehetséges. Türelemmel, önreflexióval és nyitottsággal képesek lehetünk újra boldogságot találni az életben.

 

Ez is érdekelhet! - Szerelem felmelegítve? Te újra megpróbálnád?