Tündérsüti
2023-08-11  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 30 szelethez

A tésztához:

-50 dkg liszt

-1 csomag sütőpor

-25 dkg puha margarin

-20 dkg porcukor

-5 tojássárga

A töltelékhez:

-2 csomag puncs ízű főzős pudingpor

-8 ek. kristálycukor

-5 dl tej

-1 nagy pohár tejföl (450 g)

-5 tojásfehérje

-0,5 citrom reszelt héja

-1 ek. rum vagy rumaroma

Elkészítés:

Először a töltelékhez a tejből, a cukorból és a pudingporból a csomagolás szerint sűrű pudingot főzünk. Még melegen hozzákeverjük a tejfölt. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, amit hozzákeverünk a tejfölös pudinghoz, vigyázva, hogy ne törjük össze a habot. Ha kész, a citrom héjával és a rummal ízesítjük.

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tésztához elkeverjük a lisztet a sütőporral. Gépi habverővel habosra verjük a margarint a cukorral, majd egyesével hozzáadjuk a tojássárgákat. Utána hozzáadjuk a lisztes keveréket és kézzel lágy, de formázható tésztát gyúrunk.

A tészta 40%-át kicsit félretesszük. A másik, nagyobbik cipót egy sütőpapíron, lisztezett sodrófával kinyújtjuk egy 24x38-as tepsi méretére. Ha egyenletes vastagságú, akkor átemeljük a tepsire. Ráöntjük a tölteléket, és a sütőben kb. 30 percig sütjük.

Közben a tetejére 2 mm vékonyra kinyújtjuk a tésztát, és rácsot készítünk a tészta tetejére. Egymás alatt-fölött bújtassuk át a csíkokat! Fél óra sütés után a rácsot óvatosan a süteményre emeljük (vagy ilyenkor rácsozzuk be vele a tészta tetejét), és további 10 percig sütjük. Mikor megsült a töltelék még képlékenynek tűnik, de hűlés közben megszilárdul. Tálaláskor porcukorral megszórjuk.

Munka: kb. 1 óra

Fogyasztható: kb. 3 óra múlva