Trükkök dugulás ellen
2023-11-03  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Bosszantó, de a dugulás sajnos része a mindennapoknak a háztartásban, időről-időre elő fog kerülni a lefolyó-tisztítás, még akkor is, ha odafigyelsz. Ezek a legjobb módszerek a makacs dugulás ellen.

Legalább tucatszor kellett már azzal szembesülnöm, hogy eldugult a konyhai lefolyó, nem különben a zuhanyzó - ahol fát vágnak, hullik a forgács, tartja a mondás. Ezért aztán sok módszert ki kellett próbálnom a dugulás ellen, s bizony volt, hogy szakember segítsége kellett. Ám ha ennyire nem tragikus a helyzet, előtte mindenképp próbáld ki ezeket a házi módszereket.

Pumpa

Bármilyen furcsa, még mindig szükség van minden háztartásban egy wc pumpára. Egy vizes ronggyal takard le a szellőzőnyílást, és, ha dupla kagylód van, akkor a másik résznek is a lefolyóját dug be. Ezután önts az eldugult részbe meleg vizet, majd kezd el határozottan pumpálni kézi pumpával.

Szódabikarbóna és só

1 csésze szódabikarbónát, és ½ csésze konyhasót szórj a száraz lefolyóba: néhány órát vagy akár egy éjszakát is hagyhatod állni, majd önts rá 2 csésze forró vizet. Nyugodtan ismételd meg többször, ha elsőre nem sikerült.

Ecet és szódabikarbóna

A száraz lefolyóba szórj egy fél csésze szódabikarbónát, önts egy csésze ecetet rá, majd várj míg jól kipezsgi magát, és 15 perc múlva önts rá 1 liter forró vizet.

Vállfa

Egy fém ruhafogast egyenesíts ki, majd a görbén maradt akasztós részét nyomd le a lefolyón. Így próbáld meg kihúzni, vagy tovább nyomni az akadályt.

Szifon kitakarítás

Ha a fenti módszereket kipróbáltad, de nem javult a helyzet, a szifont kell kitakarítanod. Húzz fel egy gumikesztyűt, csavard le a szifont, és szedd ki a szennyeződést.

Csőgörény

Szaküzletekben könnyen beszerezheted ezt a praktikus drótspirált. Segítségével a feloldódott vízkőtől is meg tudsz szabadulni.

+1 Mindig használj szűrőt! Ezzel jelentősen le tudod csökkenteni a lefolyóba jutó, nem oda való dolgok számát, legyen az hajszál vagy élelmiszer maradék.