Tökéletes mézeskalács
2024-12-22  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók (kb. 30-40 darabhoz):

-300 g búzaliszt

-100 g porcukor

-100 g vaj (szobahőmérsékletű)

-100 g méz

-1 tojás

-1 tk sütőpor

-1 tk őrölt fahéj

-1 tk mézeskalács-fűszerkeverék (szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió)

-Egy csipet só

Elkészítés titkai lépésről lépésre

Fűszerek és méz összhangja:

A minőségi méz és a frissen őrölt fűszerek használata kiemelkedően fontos. A fűszerek intenzívebbé teszik a mézeskalács aromáját.

Tészta összeállítása:

Egy nagy tálban keverd össze a száraz hozzávalókat: liszt, porcukor, sütőpor, só, és fűszerek.

Olvaszd fel a mézet, és keverd hozzá a vajat. Hagyd kicsit hűlni, majd add hozzá a tojást.

A mézes-vajas keveréket dolgozd össze a száraz hozzávalókkal. Puha, rugalmas tésztát kell kapnod.

Pihentetés:

A tésztát csomagold folpackba, és hagyd pihenni a hűtőben legalább 2 órán át (de még jobb, ha egy éjszakát). Ez segít, hogy az ízek összeérjenek, és a tészta könnyebben kezelhető legyen.

Nyújtás és formázás:

A tésztát lisztezett felületen kb. 3-5 mm vastagságúra nyújtsd ki.

Használj különböző méretű és formájú kiszúrókat. A formák közötti egyenletes vastagság biztosítja, hogy a sütik egyformán süljenek meg.

Sütés:

A formákat helyezd sütőpapírral bélelt tepsire, hagyj köztük helyet.

Előmelegített sütőben, 180°C-on süsd őket 8-10 percig. Ne hagyd túlsülni, mert a mézeskalács akkor lesz puha, ha világosabb marad, és csak a szélei kezdenek barnulni.

Díszítés:

A mézeskalácsot hagyd teljesen kihűlni, mielőtt díszítenéd.

Cukormáz titka:

1 tojásfehérjét keverj habosra 150 g porcukorral és néhány csepp citromlével.

Használj habzsákot, hogy pontosan tudj dolgozni.

Ha színes díszítést szeretnél, ételfestékkel színezheted a mázat.

Tárolás:

A mézeskalácsot tedd egy légmentesen zárható dobozba, tegyél mellé egy szelet almát vagy narancshéjat, hogy sokáig puha maradjon.

Extra tippek:

Ropogósabb mézeskalácsért: Csökkentsd a vaj mennyiségét, és hagyd a sütőben kicsit tovább.

Puha mézeskalácshoz: Használj kicsit több mézet, és rövidítsd a sütési időt.

Kövesd ezeket a lépéseket, és garantáltan mindenkit lenyűgözöl a tökéletes mézeskalácsoddal!