Tippek a megfelelő páratartalom kialakítására a fűtési szezonban
2020-12-15  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

A fűtésszezon sokunk számára igazi rémálom, mert az egyébként is száraz bőr még szárazabbá válik ilyenkor, a nyálkahártya is érzékenyebb, gyakran köhögünk és kiszárad a torkunk. De szerencsére apró trükkökkel sokat javíthatunk a helyzeten.

Egy lakás levegőjének ideális páratartalma 50-60% között van, ám sokunk otthonában télen a fűtés miatt ennél sokkal szárazabb a levegő, így nem ritka a 10-20 százalékos vagy az alatti nedvességtartalom. Ez nem jó sem az egészségünknek, sem a bőrünknek. Ha a lakás levegője túl száraz, minél hamarabb orvosolnunk kell ezt a problémát.

MI UTALHAT ARRA, HOGY OTTHONUNKBAN NEM MEGFELELŐ A LEVEGŐ PÁRATARTALMA?

Bőrünk szárazzá, érzékennyé válik és viszket

Jó, ha tudjuk, hogy a száraz, irritált bőr már egy következmény, annak a jele, hogy szervezetünk nem jut elegendő folyadékhoz, és nem tudja fenntartani egészséges vízháztartását. A problémát csak tetézi, ha kívülről sem kapja meg a külső hidratálást, a megfelelően párás környezetet a nap 24 órájában. A bőr nedvességtartalmának csökkenésével csökken annak rugalmassága is, sérülékenyebbé válik, és kevésbé ellenálló a kórokozókkal szemben – ami azért különösen veszélyes, mert bőrünk a test első védelmi vonala.

Kiszárad a légutak nyálkahártyája, ezért folyamatosan köhögünk, kapar a torkunk

Különösen éjszaka válhat krónikussá a helyzet, amikor huzamosabb ideig nem iszunk. A légutaknak ugyanúgy szükségük van az állandó nedvesítésre, mint a bőrnek. Ha száraz levegőt lélegzünk be, a légutakon beáramló levegő a nedvességet a légcső belső faláról és a tüdődből veszi fel, mindenhonnan, ahonnan el tud párologtatni valamennyit. A beszívott száraz levegő szárítja orrunkat, szánk belsejét, a légcsövet, minden felületet, ahol csak áthalad. Ezért érezzük azt, hogy száraz és könnyen sebesedik orrbelsőnk, kapar a torkunk, és állandó köhögési inger és szomjúság gyötör minket.

Gyakrabban vagyunk beteg

A kiszáradó nyálkahártyán jobban meg tudnak tapadni a kórokozók. Érzékenyebb leszünk a fertőzésekre, könnyebben alakulnak ki gyulladások. Megjelennek az állandó allergiás tünetek, ekcéma, rosszabb esetben pedig akár az asztma is.

 

3 BEVÁLT MÓDSZER AZ OPTIMÁLIS PÁRATARTALOM BEÁLLÍTÁSÁRA

Párásítsunk napi rutintevékenységekkel

Egy lakás levegőjének páratartalma az ideális szint alá csökken, előbb-utóbb jelentkeznek a kellemetlen tünetek. Jó hír, hogy a főzés, fürdés, mosás, a fűtőtestre terített nedves ruha mind képes ezt ellensúlyozni. Ha ennél profibb megoldásra vágyunk, használjunk illóolajos párologtatót, ami nem csak kellemes illattal tölti meg otthonunkat, de bizonyos fajtái – például a grapefruit, citrom, rozmaring olaja – fertőtlenítő hatással is rendelkeznek.

Hidratáljunk belülről

Nem elég, hogy a környezetünkben optimalizáltuk a páratartalmat, a belső hidratálásra is oda kell figyelnünk. Elcsépeltnek tűnő tanács, de nem lehet elégszer hangsúlyozni a megfelelő mennyiségű – napi 2-3 liter – folyadék fogyasztásának fontosságát.

Használjunk orrsprayt

A mikroporlasztású tengervizet tartalmazó izotóniás orrspray természetes segítőnk lehet, ha úgy érezzük, kiszáradt az orrnyálkahártyánk. Az izotóniás oldatok az emberi szervezettel (sejtekben és a vérben lévő sótartalommal) azonos ozmózisnyomásban tartalmazzák a sót, vagyis teljesen “szervezet azonosak”.  Az izotóniás oldatoknak alapvetően orrhigiéniai szerepe van: nedvesítik, tisztítják az orrnyálkahártyát, megelőzve a szennyeződések, allergének megtapadását.

Párásítsunk profi eszközökkel

Egyre több, otthoni használatra alkalmas párásító érhető el a piacon. A szakemberek szerint az ultrahangos hidegpárásító a legjobb, amely a vizet mikroszkopikus méretű cseppekké porlasztja, majd kifújja a levegőbe. Mivel ezek a cseppek nagyon aprók, hihetetlen gyorsasággal el tudnak párologni, így nem csapódnak ki egy hidegebb felületen. Ráadásul az egészség szempontjából is ez a legkedvezőbb, mert nem a forró vízpárát lélegzzük be. Vegyük kézbe az irányítást, egy jól kiválasztott ultrahangos párásítóval ez gyerekjáték lesz.

Forrás: Activebeauty