Teljes kiőrlésű szilvalekváros bukta labda
Hozzávalók:
- 2 db 22 cm átmérőjű pite- vagy tortaformához vagy egy nagyobb tepsihez
- 17,5 dkg finomliszt
- 17,5 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 dl langyos tej
- 1 csipet só
- 4 dkg kristálycukor
- 1 tojássárgája
- 2 db kicsi főtt burgonya áttörve
- kb. 2,5 dkg puha vaj
- szilvalekvár
- és a tetejére kb. 2 dkg olvasztott vaj
Elkészítés:
Az élesztőt 1 evőkanál cukorral és a langyos tejjel simára keverjük, felfuttatjuk (kb. 10 perc). A liszteket átszitáljuk, összekeverjük a maradék cukorral és a sóval, belemorzsoljuk az áttört burgonyát és a vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját, majd a felfuttatott élesztővel bedagasztjuk a tésztát. Jó lágy, enyhén ragacsos legyen a tészta!. Ha túl ragacsos, akkor adjunk még hozzá pici lisztet, vagy ha nem elég lágy, akkor pici puha vaj hozzáadásával lágyítsuk. Letakarva duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát, nagy téglalap alakúra nyújtjuk, kb. 3-4 mm vastagra, és 24 darab négyzetre vágjuk. Hagyjuk így is kelni 4-5 percig. Mindegyik közepére teszünk 1 teáskanálnyi szilvalekvárt, majd összenyomkodjuk jól a tésztát, hogy sütés közben ne folyjon ki a lekvár, és kis labdákra gömbölyítjük. (Ahol össze van hajtva/nyomkodva azt a részt fordítjuk alulra a formában vagy a tepsiben.)
A kivajazott/lisztezett tortaformába/piteformába teszünk egymás mellé 12 db-ot (mindkét formába 12-12 db). De ha tepsiben készítjük, akkor egy nagyobb tepsiben elfér mind a 24 db labda. Olvasztott vajjal lekenjük a tetejét, és hagyjuk még kelni 10 percig.
Előmelegített légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Ha megsült, tiszta konyharuhával letakarjuk 5 percre, hogy jól átpuhuljon, majd langyosra hűtve, porcukorral meghintve tálaljuk.