Hogyan főzzünk okosan zöldségeket?
Tudtad, hogy a zöldségeket még egészségesebbé teheted egyetlen finom összetevő hozzáadásával?
A főzés folyamata - akár a hőmérséklet, akár a pH-érték vagy a sótartalom megváltoztatásával – megváltoztatja a gyümölcsök és zöldségek tápanyag-összetételét. A káposztafélék - brokkoli, karfiol, káposzta, fehérrépa, kelbimbó és kelkáposzta – esetében a főzés során olyan egészségügyi vegyületek veszhetnek el, amelyek segíthetnek megvédeni a különböző betegségektől és bajoktól.
Szerencsére létezik egy érdekes tipp arról, hogyan adhatsz vissza néhányat ezekből a vegyületekből a főtt brokkoliba és más zöldségekbe. A módszer, amelyet minden alkalommal alkalmazhatsz, amikor brokkolit és hasonlókat főzöl, gyanúsan egyszerű. Mindössze annyit kell tenned, hogy őrölt mustármagot adsz a brokkolihoz, miután befejezted a főzést.
Hogyan befolyásolja a főzés a tápanyagtartalmat?
Dr. Patrick Shih, a UC Berkeley egyetemi docense szerint az, hogy a brokkoli őrölt mustármaggal elkészítve visszanyeri számos eredendő tápanyagát, mindez egy mirozináz nevű enzimnek köszönhető, amely természetesen megtalálható a brokkoliban, de lebomlik, amint a zöldséget megfőzzük.
Ha a főzés során a mirozináz jellegzetes tulajdonságai megsemmisülnek, akkor elveszítjük a brokkoliban és a hasonló zöldségekben található olyan vegyületeket, amelyek megvédhetnek minket a rák, a cukorbetegség, a vese- és szív- és érrendszeri betegségek, a neurodegeneratív rendellenességek és a szemészeti rendellenességek ellen.
Miért mustármag?
Dr. Shih szerint az őrölt mustármag saját kémiai tulajdonságai miatt az összetevő a brokkolival együtt főzve visszaadja a mirozinázt, és így visszaállítja a zöldségek számos, sokat emlegetett táplálkozási előnyét.
Miután a brokkoli megfőtt – legyen az sült, párolt vagy akár grillezett –, egyszerűen dobj a kész termékre egy teáskanál őrölt mustármagot, hogy újra aktiválja a mirozinázt, és teljesen helyreállítsa a brokkoli egészségügyi előnyeit. Amíg az őrölt mustármag jelen van, addig a brokkolit sóval, olívaolajjal és fokhagymával, valamint bármi mással is megfőzheted, ami még ízletesebbé teheti.