Társkeresés idős korban
2017-02-03  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat Az idősek társkeresési szokásai szinte tabu témának számítanak, hiszen ki kérdezi meg 10 éve megözvegyült nagymamájától vagy nagypapájától, hogy randizott-e azóta. Ugyanakkor sejtjük, hogy akik idős korukra egyedül maradnak, még igenis vágyhatnak új kapcsolatra, arra, hogy legyen mellettük egy társ, aki meghallgatja őket. A klasszikus társkereső portálok mellett léteznek speciálisan az idősebb generáció számára kialakított társkeresők is. De vajon mennyire él ezzel a lehetőséggel az idősebb korosztály?

Sok településen vannak időseknek szóló rendezvények, és nagy választékban találunk sportolási lehetőségeket, kirándulásokat vagy utazásokat is, de aki helyben még nem járt sikerrel, vagy egyszerűen valami újat szeretne kipróbálni, szerencsét próbálhat az internetes társkereső oldalakon. Sok idős számára ez a kapcsolatfelvétel egy új formája, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Nagy a választék a potenciális partnerekből, gyakran lehet szűrni érdeklődés vagy más szempontok alapján. Az első kapcsolatfelvétel itt nagyon egyszerűen és gyorsan megtörténhet levélben. Ezek az internetes oldalak gyakran javasolnak is potenciális partnereket, melyek kiválasztása az érdeklődés és más hasonlóságok alapján történik. Ezen a módon az idős emberek nemcsak egy új szerelmet, hanem új barátokat is találhatnak.

Érdekes tény az, hogy az ötvenes-hatvanas korosztály már nem szerelmet keres, hanem partnert az életformájukhoz. Jellemző, hogy kirándulni szerető, színházba járást vagy éppen az otthon nyugalmát kedvelő társat keresnek, pontosan jelezve, hogy milyen élményekben, örömökben akarnak partnerükkel osztozni.

Az időskori szerelmek a pubertáskoriakhoz hasonlók, amikor semmi más nem fontos, csak az egymásra figyelés, és nem számít, hogy mi lesz, csak az adott pillanat, az észrevétlenül átbeszélgetett este és éjszaka. Ha egy lehetséges új szerelem messze lakik, alkalmazhatunk videó funkcióval ellátott chat programokat, hogy jobban megismerhessük a másikat. Ezek nagyrészt ingyenesek, és csak egy bejelentkezésre van szükség hozzá, így hát bármennyit beszélgethetünk a megismert hölggyel vagy úrral.

Azok a párok, akik érett fejjel találtak egymásra, a saját családjuk körében néha korlátokba is ütköznek. Sokan szégyellik a családjuk előtt új társukat, noha bemutatják őt, a gyerekeik tudnak róla, mégis kellemetlennek érzik a szituációt.  De az összes nehézség ellenére, az időskori szerelem felszabadultabb tud lenni, mint a fiatalkori, így minden idős korosztályban lévő párkeresőt bátorítunk, hogy merjen ismerkedni és társat találni. A másik nem eszköz egy célhoz, hanem társ az élet örömeiben. Igaz, hogy kevesen választják az összeköltözést időskorban, de ezek a kapcsolatok rendkívül tartalmasak, igazi szövetségek az örömre és a bajra egyaránt, szövetségek a magány ellen, így hát mindenképp megéri a fáradozást.