Szűzérme aszalt gyümölcsökkel
2025-01-21  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 8 személyre:

-3 közepes szűzérme (kb. 1,5 kg)

-2 ek. olívaolaj

-10 dkg fenyőmag

-20 dkg aszalt barack

-20 dkg aszalt szilva

-15 dkg aszalt meggy

-2 rúd fahéj

-3 dl portói bor

-3 dl gránátalmalé

-3 dkg vaj

Elkészítés:

A sütőt 180 -ra előmelegítjük. A szüzet lehártyázzuk, sózzuk, borsozzuk. Serpenyőben 2 ek. olajat hevítünk, majd a húst körben lepirítjuk. A húst sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és a sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük, majd további 10 percig pihenni hagyjuk.

A serpenyőbe szórjuk a fenyőmagot, megpirítjuk, tányérra szedjük. A serpenyőbe beletesszük az aszalt gyümölcsöket a fahéjjal. Kissé sózzuk, majd felöntjük a portói borral és a gránátalma levével. Ha összeforrtak, visszatesszük a fenyőmagot, majd egy pici vajjal sűrítjük.

A szüzet ujjnyi vastag szeletre vágjuk, a raguval és nagyszemű főtt rizzsel tálaljuk.

Munka: kb. 35 perc

Fogyasztható: kb. 45 perc múlva