Színes csokitallér házilag
Hozzávalók:
- 20 dkg fehér csokoládé - vagy ízlés szerint használhatunk tejcsokit vagy étcsokoládét is
- 5 dkg pisztácia, mogyoró, mandula vagy dió, esetleg vegyesen - ezek az olajos magvak ma már sajnos tényleg luxusnak számítanak, már ha az árukat nézzük, de érdemes egyszer-egyszer elcsábulni, különösen a pisztácia mutat jól a tallérokon
- 5 dkg aszalt vagy kandírozott gyümölcs - minél színesebb, annál jobb
Amire figyelnünk kell:
A csokoládét sosem szabad túl forróra melegíteni, mert megég - ez nem azt jelenti, hogy ténylegesen, hiszen gőz fölött vagy mikróban szokás felolvasztani, hanem azt, hogy a csoki szerkezete megváltozik, és már sosem lesz ugyanolyan jól kezelhető. A legideálisabb, ha 45 fok fölé nem melegítjük.
A jó csoki titka a temperálás, vagyis a visszahűtés, majd az újboli melegítés és visszahűtés. Ezt általában hatalmas márványlapokon végzik, órioás spatulákkal kenegetik ide-oda a csokit - így hűtik. Erre persze nekünk otthon nincs felszereltségünk, de van rá praktikus mikrós megoldás: a felaprított csoki vagy csokipasztillát mikrózható tálba tesszük, és 600 Watton melegítjük, 20 másodpercenként ellenőrizva és átkeverve. Ha a nagy része megolvadt, de még van benne darabos rész, akkor már nem tesszük vissza, hanem addig kevergetjük, míg a darabkák is felolvadnak a többi csoki hőjétől.
Elkészítés:
1. Az aszalt és kandírozott gyümölcsöket felaprítjuk, az olajos magokat is ízlés szerint feldarabolhatjuk.
2. Egy tepsire vagy tálcára sütőpapírt terítünk.
3. A csokoládét felaprítjuk, egy műanyag edénybe tesszük, és mikróban a fent leírt módszerrel felolvasztjuk.
4. Egy evőkanállal kupacokat teszünk a sűrű csokiból a sütőpapírra, a kanál hátával kicsit megformázzuk, majd megszórjuk az előkészített színes és ropogós kincsekkel.
5. Azonnal hűtőbe tesszük, és hagyjuk, hogy teljesen megdermedjenek.
6. Érdemes hűtőben tárolni, de persze átpakolhatjuk egy dobozba a sütőpapírt finoman lehúzva róla, vagy tehetjük átlátszó celofán tasakokba is - gasztroajándéknak sem utolsó!
Forrás: Cookta