Szérum kisokos - hogyan párosítsd a hatóanyagokat?
2022-10-07  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

A bőrápolásnál központi szerepet kapnak a különböző szérumok. Azok használata esetében azonban óvatosnak kell lenned, hiszen nem lehet bármit bármivel párosítani.

Minden bőrtípusnak, illetve bőrproblémának megvan a megfelelő széruma. Persze nem könnyű eldönteni, hogy melyik hatóanyag lesz számodra a megfelelő választás, továbbá arra is figyelned kell, hogy mit mivel, illetve miután alkalmazol.

Nézzük, melyek azok a hatóanyagok, amiket nyugodtan használhatsz együtt, és melyek azok, amelyeket soha ne keverj, mert akkor könnyen kárt tehetsz a bőrödben.

 

Keverésre fel!

AHA + Hialuronsav

A hialutonsavat már több évvel ezelőtt felfedezte magának a szépségipar, hiszen számos jótékony hatása ismert. De vajon milyen szérummal tanácsos párosítani? Erre a kérdésre egyszerű a válasz, ugyanis az AHA, vagyis az alfa-hidroxikarbon-savakkal tökéletes kettőst alkotnak! A hámlasztóval eltávolítod az elhalt hámsejteket, a hialuronsav pedig a kezelés után remekül hidratálja és nyugtatja a bőröd, így a bőrirritációnak esélye sincs.

Retinol + Niacinamid

A retinol egy nagyon jó hatóanyag, sőt mi több, az egyetlen olyan anti-aging szer, amit még az FDA (Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala) is jóváhagyott. Ez a tiszta A-vitamin bejut a mélyebb bőrrétegekbe is, ahol aktiválja a kollagént és az elasztin rostokat, aminek következtében rugalmasabb és fiatalosabb lesz a bőr. Egyelten hátránya, hogy irritációkat és bőrszárazságot okozhat. Ennek elkerülésére vagy kezelésére hívd segítségül a niacinamidot, ami erősíti a bőr védőrétegét, továbbá megakadályozza annak kiszáradását.

BHA + Niacinamid

A BHA, másnéven szalicilsav kitisztítja az eltömődött pórusokat, emellett gyulladáscsökkentő hatása is van, így javítja a problémás bőr állapotát. Azért ajánlott a niacinamiddal együtt használni, mert utóbbi összehúzza azokat a pórusokat, melyeket előtte a BHA alaposan kitisztított.

 

Amit tilos együtt használni

Retinol + AHA/BHA

A retinol egy szuper öregedésgátló, ami serkenti a sejtek regenerációját. Az AHA/BHA savak pedig eltávolítják az elhalt hámsejteket, továbbá segítik a bőrmegújulást. Ha ezt a két hatóanyagot egymás után alkalmazod, akkor irritálhatják a bőrödet.

C-vitamin + savak

A C-vitaminnak számos jótékony hatása van, azonban a savakkal együtt használva jelentősen megnő a hatásfoka, amitől bőrirritáció jelentkezhet.

Retinol + C-vitamin

Mindkét hatóanyag a bőrmegújulást serkenti, továbbá bőrradírozó hatásuk is van. Épp ezért tilos ezeket együtt használni. Egyetlen kivétel van: ha a C-vitamint reggel, a retinolt pedig este viszed fel az arcodra.