Szépségápolási összetevők, melyeket nem jó keverni
2022-03-18  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Mielőtt egy újabb terméket adnál hozzá a szépségápolási rutinodhoz, érdemes tisztában lenned azzal, hogy mit szabad egymással keverni, és mi az, amit tilos. 

C-vitamin és retinol

Mindkét hatóanyagnak mások a céljai és feladatai, ezek pedig egymás ellen is dolgozhatnak, aminek következtében irritáció léphet fel. A C-vitamin egy antioxidáns, amit reggel ajánlott alkalmazni, míg a retinol fényérzékeny, így azt este érdemes használni. Ha ezt betartjuk, akkor a retinol éjszaka ápolja a bőrünket, míg napközben a C-vitamin jótékony hatásait élvezhetjük ki.

C-vitamin és AHA/BHA savak

A C-vitaminról kevesen tudják, hogy egyfajta sav. Ha több savas hatóanyagot használunk egyidőben a bőrünkön, akkor irritációk léphetnek fel, azaz hámlást és szárazságot okozhatnak. Ezenkívül megváltoztathatják a C-vitamin pH-értékét, ami gyulladáshoz és piros foltok kialakulásához vezethet. Egy szuper ökölszabály, hogy az olyan hatóanyagokat, mint amilyen az AHA és BHA sav, használjuk éjszaka, míg a C-vitamint napközben.


Retinol és AHA-sav

Ha a savak után retinolt kenünk a bőrünkre, akkor az kiszáradhat és irritálttá válhat. A szakemberek szerint az AHA-savat reggel ajánlott alkalmazni, míg a retinolt éjszaka. De nagyon óvatosnak kell lennünk! Ajánlott először az egyikkel kezdeni, és ha több hét után már hozzászoktattunk a bőrünket, akkor hozzáadhatjuk a szépségrutinunkhoz a másik hatóanyagot is. Kezdésként hetente egyszer használjunk például retinolt, majd szépen lassan növelhetjük ennek gyakoriságát. Ezt követően jöhet az AHA-sav, de ennél is óvatosságra intenek a szakemberek! Ha például 20 százalékos AHA terméket választunk, akkor ezt maximum hetente egyszer vagy kétszer alkalmazzuk a bőrünkön. 

Szalicilsav/benzoil-peroxid és retinol

A szalicilsav és a benzoil-peroxid a két leghatékonyabb szer akné ellen, és a legtöbb esetben arctisztítók tartalmazzák. A benzoil-peroxid és a retinol együttes alkalmazása egyáltalán nem javasolt, ugyanis ezek semlegesítik egymás jótékony hatásait. A szalicilsav és retinol kombinációja pedig azért nem ajánlott, mert bőrszárazságot és hámlást okozhat.

Forrás: Activebeauty