Szederszelet
2025-08-01  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 16 szelethez

-1 dl tej

-10 dkg cukor

-3 tojássárgája

-1 tasak (10 g) zselatinpor

-4 dl tejszín

-15 dkg szeder + a díszítéshez

-10 dkg szögletes formájú háztartási keksz + 2 ek. kekszmorzsa

-mentalevelek a díszítéshez

Elkészítés:

Egy edényben elkeverjük a tejet, a cukrot és a tojássárgáját. Kis lángon, állandóan kevergetve főzzük, amíg elkezd sűrűsödni.

Közben egy tálkában feloldjuk a zselatint fél dl hideg vízben. Ha feloldódott, hozzákeverjük a tojássárgájás krémhez. Félrehúzzuk és hűlni hagyjuk kb. 20 percre. Időközönként megkeverjük.

A tejszínt kemény habbá verjük. A szedret megmossuk, ha túl nagyok a szemek, feldaraboljuk. A tejszínhabot óvatos mozdulatokkal a tojásos keverékhez keverjük, beleforgatjuk a gyümölcsöt.

Megfelelő méretű tepsit kirakunk a kekszdarabokkal, hogy kitöltsék a formát. Ráöntjük a krémet, megszórjuk a kekszmorzsával és jól behűtjük. Mentalevelekkel és szederszemekkel díszítve kínáljuk.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 4 óra múlva