Szederszelet
Hozzávalók kb. 16 szelethez
-1 dl tej
-10 dkg cukor
-3 tojássárgája
-1 tasak (10 g) zselatinpor
-4 dl tejszín
-15 dkg szeder + a díszítéshez
-10 dkg szögletes formájú háztartási keksz + 2 ek. kekszmorzsa
-mentalevelek a díszítéshez
Elkészítés:
Egy edényben elkeverjük a tejet, a cukrot és a tojássárgáját. Kis lángon, állandóan kevergetve főzzük, amíg elkezd sűrűsödni.
Közben egy tálkában feloldjuk a zselatint fél dl hideg vízben. Ha feloldódott, hozzákeverjük a tojássárgájás krémhez. Félrehúzzuk és hűlni hagyjuk kb. 20 percre. Időközönként megkeverjük.
A tejszínt kemény habbá verjük. A szedret megmossuk, ha túl nagyok a szemek, feldaraboljuk. A tejszínhabot óvatos mozdulatokkal a tojásos keverékhez keverjük, beleforgatjuk a gyümölcsöt.
Megfelelő méretű tepsit kirakunk a kekszdarabokkal, hogy kitöltsék a formát. Ráöntjük a krémet, megszórjuk a kekszmorzsával és jól behűtjük. Mentalevelekkel és szederszemekkel díszítve kínáljuk.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 4 óra múlva