Sütőtökös-sajtos kenyér, ami mindenkit levesz a lábáról
2018-10-28  /  Szerző:   /   Rúzs Vannak, akik imádják, mások kifejezetten elutasítják a sütőtököt, de ezzel a finomsággal mindenki meggyőzhető, ebben biztosak vagyunk! Aranyszínű, puha, könnyű, sajtos és nagyon finoman fűszeres, nem érződik benne a sütőtök, isteni illata van már sütés közben, így nagy kihívás kivárni, míg szeletelhetőre, legalább langyosra hűl.

Nagyon egyszerű és gyorsan összeállítható, könnyebben kezelhető, de legalább olyan finom, mint a pogácsa, ha vendégvárónak készítjük, de salátával akár önmagában vagy némi felvágottal is tálalható, sokáig friss marad, és nem szükséges hozzá sült sütőtök, így tényleg pikk-pakk összedobható a tészta, a többi a sütő dolga.

A sütőtöknek és sajtnak köszönhetően sokáig friss marad, de mondjuk amúgy sem lenne ideje megszáradni, mert tényleg isteni, és a mi alapreceptünk nagyon jól variálható is - tehetünk bele tökmagot, húsimádóknak pirított bacont, ha nincs friss petrezselymünk, szárított kakukkfűvel is nagyon finom.



Sós sütőtökös-sajtos kenyér

Hozzávalók:

20 dkg liszt

5 dkg + 1 evőkanál vaj

4 tojás

1 csomag sütőpor

1 dl tej

25 dkg sütőtök

5 dkg reszelt sajt - trappista vagy pizza-mozzarella

fél csokor petrezselyem

1 teáskanál kurkuma

só, bors

Elkészítés:

1. A sütőtököt meghámozzuk, és nagyon kis kockákra vágjuk vagy nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük. Egy serpenyőben 1 evőkanál vajat felolvasztunk, a sütőtököt rádobjuk, és időnként megkeverve 3-4 percig pároljuk, hogy kicsit felpuhuljon, majd félretesszük.

2. A lisztet egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a sütőport, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kurkumát, elkeverjük, hozzáadunk 5 dkg olvasztott vajat, a felütött tojásokat, a tejes, és kézi habverővel simára keverjük, majd hozzáadjuk a kissé megpárolt sütőtököt és a reszelt sajtot, valamint a finomra vágott petrezselymet, és alaposan összekeverjük.

3. Sütőpapírral bélelt - vagy kikent, lisztezett - tégla- vagy pástétomformába öntjük, és 180 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett 35-40 perc alatt tűpróbáig sütjük. A sütőből kivéve 10 percet pihentetjük, majd kiborítjuk a formából, és rácsra téva hagyjuk kihűlni.

4. Szeletelve kínáljuk, magában is nagyon finom, akár pohár bor mellé, de salátával és némi sonkával vagy vega változatban félig keményre főtt tojással könnyű vacsorának is ideális.



Forrás: Cookta