Sütőben sült fánk
2025-01-31  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 16 darabhoz

A tésztához:

-3 dkg élesztő

-2 dl langyos tej

-80 dkg liszt

-10 dkg cukor

-1 csomag vaníliás cukor

-1 dkg só

-2 tojás

-1 tk. citromhéj

-10 dkg puha vaj

A tetejére:

-1 felvert tojás

-2 ek. porcukor

-1 kis üveg baracklekvár

Elkészítés:

Az élesztőt egy csipet cukorral a langyos tejbe szórjuk, felfuttatjuk. A lisztet elkeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a sóval, beledolgozzuk a felfutott élesztőt, a tojást, a citromhéjat. Alaposan összegyúrjuk, majd a lágy vajat is belekeverjük. Jól kidagasztjuk, és lefedve meleg helyen a duplájára hagyjuk kelni.

Enyhén lisztezett munkalapra tesszük a megkelt tésztát,1,5 cm vékonyra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk a fánkokat (kb. 8 cm átmérőjű), majd egy kisméretű szaggatóval (2 cm átmérőjű) megszúrjuk a közepét, ügyelve arra, hogy ne szakítsuk át teljesen. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk kissé távolabb egymástól, mert nőni fognak. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és újabb 20 percet hagyjuk pihenni.

A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük. A fánkokat lekenjük a felvert tojással, megszórjuk porcukorral (ettől egy ropogós, kissé karamelles réteg keletkezik rajta sütés közben), és a sütőben, alufóliával letakarva 20 perc alatt szép pirosra sütjük. Házi baracklekvárt kanalazunk a közepébe, és porcukorral meghintve tálaljuk.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 3 óra múlva