Sütőben sült fánk
Hozzávalók kb. 16 darabhoz
A tésztához:
-3 dkg élesztő
-2 dl langyos tej
-80 dkg liszt
-10 dkg cukor
-1 csomag vaníliás cukor
-1 dkg só
-2 tojás
-1 tk. citromhéj
-10 dkg puha vaj
A tetejére:
-1 felvert tojás
-2 ek. porcukor
-1 kis üveg baracklekvár
Elkészítés:
Az élesztőt egy csipet cukorral a langyos tejbe szórjuk, felfuttatjuk. A lisztet elkeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a sóval, beledolgozzuk a felfutott élesztőt, a tojást, a citromhéjat. Alaposan összegyúrjuk, majd a lágy vajat is belekeverjük. Jól kidagasztjuk, és lefedve meleg helyen a duplájára hagyjuk kelni.
Enyhén lisztezett munkalapra tesszük a megkelt tésztát,1,5 cm vékonyra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk a fánkokat (kb. 8 cm átmérőjű), majd egy kisméretű szaggatóval (2 cm átmérőjű) megszúrjuk a közepét, ügyelve arra, hogy ne szakítsuk át teljesen. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk kissé távolabb egymástól, mert nőni fognak. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és újabb 20 percet hagyjuk pihenni.
A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük. A fánkokat lekenjük a felvert tojással, megszórjuk porcukorral (ettől egy ropogós, kissé karamelles réteg keletkezik rajta sütés közben), és a sütőben, alufóliával letakarva 20 perc alatt szép pirosra sütjük. Házi baracklekvárt kanalazunk a közepébe, és porcukorral meghintve tálaljuk.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva