Veszélyes az air fryer használata?!
Kényelmes és egészséges, vagy rejtett veszélyeket hordoz?
A konyhák új kedvence, az air fryer, azaz a forró levegős sütő, minimális olajhasználattal ígér ropogós ételeket. De vajon milyen hatással van az egészségünkre? Egyesek a tapadásmentes bevonatok és a műanyag alkatrészek miatt aggódnak. Vajon jogosak ezek a félelmek?
Az air fryer népszerűsége rohamosan nő, hiszen energiatakarékos és egészségesebb ételkészítést tesz lehetővé. Azonban felmerülnek kérdések a tapadásmentes bevonatok és a műanyag alkatrészek egészségre gyakorolt hatásairól. A szakértők szerint a kockázatok minimálisak, amíg a bevonat épségét megőrizzük és minőségi készüléket használunk.
Dr. Karan Rajan, az Egyesült Királyság Országos Egészségügyi Szolgálatának orvosa azt nyilatkozta, hogy amíg a bevonat sértetlen, addig nem kell aggódnunk.
"Amíg nem tervezi megenni a forró levegős sütőjének belsejét, addig nem lesz baja" - nyugtatja meg a felhasználókat.
Biztonságosak-e a modern air fryerek?
A technológia fejlődésével a mai air fryerek biztonságosabb bevonatokat használnak, mint például a kerámia, ami csökkenti az egészségi kockázatokat. James LeBaigue táplálkozási szakértő szerint a neves márkák termékei általában megbízhatóak.
Milyen veszélyeket rejt a műanyag?
A műanyag alkatrészek aggodalomra adhatnak okot, de a szakértők szerint a forró levegős sütőkben a műanyag általában csak a külső részeken található, az élelmiszerekkel érintkező felületek biztonságos anyagokból készülnek.
Igaz-e, hogy akrilamid képződhet az air fryerben?
A keményítőtartalmú ételek magas hőmérsékleten történő sütésekor képződő akrilamid rákkeltő vegyület lehet, de a kutatások szerint az air fryerben és a hagyományos olajsütőben készült ételek akrilamid-tartalma között nincs jelentős különbség.
Összefoglalva tehát az air fryerek kényelmes és egészségesebb alternatívát kínálnak a hagyományos sütési módszerekhez képest, de fontos a minőségi készülékek választása és a bevonatok épségének megőrzése. A műanyag alkatrészek és akrilamid képződésének kockázata minimális, ha tudatosan használjuk az eszközt.