Sonkás-tojásos őzgerinc
Hozzávalók kb. 10 szelethez
-10 tojás
-1 vöröshagyma
-1 lila hagyma
-3 csemege uborka
-10 dkg főtt sonka
-20 dkg gépsonka, csirke vagy pulykamell sonka (18 szelet)
-2 dl tejföl
-2 ek. napraforgó olaj
-1 ek. mustár
-1 dl víz
-2,5 dkg zselatin
Elkészítés
Megfőzünk 9 tojást, megtisztítjuk és felkockázunk. A hagymákat meghámozzuk, apróra vágjuk. Az uborkákat is kis kockákra daraboljuk. Felaprítjuk a főtt sonkát. Mindezeket elkeverjük.
A maradék 1 tojást kikeverjük a tejföllel, az olajjal, a mustárral. A langyos vízben feloldjuk a zselatint. Tűzről levéve néhány percig kevergetjük, és hozzáadjuk a tejfölhöz. A tojásos masszába keverjük a zselatinos tejfölt.
Az őzgerincformát sonkaszeletekkel kibéleljük. A zselatinos tejfölt a felaprított alapanyagokkal összekeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és a sonkaszeletekkel kibélelt formába öntjük. A tetejét szépen elsimítjuk, és 1 éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap kifordítjuk a formából és szeleteljük.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: másnap