Sonkás-tojásos őzgerinc
2025-04-20  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 10 szelethez

-10 tojás

-1 vöröshagyma

-1 lila hagyma

-3 csemege uborka

-10 dkg főtt sonka

-20 dkg gépsonka, csirke vagy pulykamell sonka (18 szelet)

-2 dl tejföl

-2 ek. napraforgó olaj

-1 ek. mustár

-1 dl víz

-2,5 dkg zselatin

Elkészítés

Megfőzünk 9 tojást, megtisztítjuk és felkockázunk. A hagymákat meghámozzuk, apróra vágjuk. Az uborkákat is kis kockákra daraboljuk. Felaprítjuk a főtt sonkát. Mindezeket elkeverjük.

A maradék 1 tojást kikeverjük a tejföllel, az olajjal, a mustárral. A langyos vízben feloldjuk a zselatint. Tűzről levéve néhány percig kevergetjük, és hozzáadjuk a tejfölhöz. A tojásos masszába keverjük a zselatinos tejfölt.

Az őzgerincformát sonkaszeletekkel kibéleljük. A zselatinos tejfölt a felaprított alapanyagokkal összekeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és a sonkaszeletekkel kibélelt formába öntjük. A tetejét szépen elsimítjuk, és 1 éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap kifordítjuk a formából és szeleteljük.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: másnap