Sonkás sajttekercs
Hozzávalók kb. 12 szelethez
A tekercshez:
-5 tojás
-10 dkg vaj
-1 tk. mustár
-1 csokor petrezselyem
-10 dkg sajtkrém
-12 szelet lapkasajt
-10 vékony szelet sonka
A tálaláshoz:
-5 dkg reszelt trappista sajt
-1 kis bagett
Elkészítés:
A tojásokat keményre főzzük, lehűtjük, meghámozzuk. A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. A tojások a sárgáját kivesszük, összetörjük, sózzuk, borsozzuk, a vajjal és a mustárral jól elkeverjük. A tojásfehérjét apró kockára vágjuk, a petrezselymet is felaprítjuk, és a sajtkrémhez keverjük, sóval, fehér borssal ízesítjük.
Sütőlemezre sütőpapírt helyezünk, ráfektetjük a sajtszeleteket úgy, hogy tetőcserépszerűen kissé fedjék egymást. A sütőbe tesszük, éppen csak annyira, hogy a sajtlapok egymáshoz tapadjanak (kb. 2 perc). Kivesszük, és sodrófa segítségével kicsit összedolgozzuk, hogy egy nagyobb lapot kapjunk.
A sajtlapot a tojásfehérjés sajtkrémmel egyenletesen megkenjük, befedjük a sonkaszeletekkel, amit megkenünk a tojássárgájás keverékkel. Az egészet óvatosan feltekerjük, frissen tartó fóliába szorosan, szaloncukorszerűen becsomagoljuk és legalább 2 órára a hűtőbe tesszük.
Tálaláskor előtt a fóliát eltávolítjuk, a tekercset éles késsel szeleteljük. A reszelt sajttal és friss bagettel vagy pirítóssal kínáljuk.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva