Sonkás sajttekercs
2025-04-12  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 12 szelethez

A tekercshez:

-5 tojás

-10 dkg vaj

-1 tk. mustár

-1 csokor petrezselyem

-10 dkg sajtkrém

-12 szelet lapkasajt

-10 vékony szelet sonka

A tálaláshoz:

-5 dkg reszelt trappista sajt

-1 kis bagett

Elkészítés:

A tojásokat keményre főzzük, lehűtjük, meghámozzuk. A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. A tojások a sárgáját kivesszük, összetörjük, sózzuk, borsozzuk, a vajjal és a mustárral jól elkeverjük. A tojásfehérjét apró kockára vágjuk, a petrezselymet is felaprítjuk, és a sajtkrémhez keverjük, sóval, fehér borssal ízesítjük.

Sütőlemezre sütőpapírt helyezünk, ráfektetjük a sajtszeleteket úgy, hogy tetőcserépszerűen kissé fedjék egymást. A sütőbe tesszük, éppen csak annyira, hogy a sajtlapok egymáshoz tapadjanak (kb. 2 perc). Kivesszük, és sodrófa segítségével kicsit összedolgozzuk, hogy egy nagyobb lapot kapjunk.

A sajtlapot a tojásfehérjés sajtkrémmel egyenletesen megkenjük, befedjük a sonkaszeletekkel, amit megkenünk a tojássárgájás keverékkel. Az egészet óvatosan feltekerjük, frissen tartó fóliába szorosan, szaloncukorszerűen becsomagoljuk és legalább 2 órára a hűtőbe tesszük.

Tálaláskor előtt a fóliát eltávolítjuk, a tekercset éles késsel szeleteljük. A reszelt sajttal és friss bagettel vagy pirítóssal kínáljuk.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 3 óra múlva