Somlói torta
Hozzávalók 12 szelethez:
-1 vékony lap fehér piskóta
-1 vékony lap diós piskóta
-1 vékony lap kakaós piskóta
A sziruphoz:
-15 dkg kristálycukor
-1 citrom héja
-2 dl víz
-0,5 dl rum
A vaníliás krémhez:
-15 dkg porcukor
-2 tojássárgája
-8 dl tej
-2 csomag vaníliás pudingpor
-2 csomag vaníliás cukor
A szóráshoz:
-20 dkg dió
-10 dkg mazsola
A csokoládé öntethez:
-20 dkg csokoládé (70%-os)
-3 dkg holland kakaó
-10 dkg porcukor
-3 dl víz
-0,5 dl rum
Elkészítés:
Ha nem kész piskótalapokat használunk, egymás után megsütjük a fehér, a diós és a kakaós lapot is. Ehhez 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát használunk. Mindhárom esetben 2 tojásos piskótát süssünk, amihez simára keverjük a tojássárgákat a cukorral, hozzáadjuk a fehérjéből vert habot, majd beledolgozzuk a sima lisztet vagy a dióval elkevert lisztet vagy a kakaóporral elkevert lisztet.
A sziruphoz egy edénybe tesszük a cukrot, a citromhéjat, felöntjük a vízzel, és főzzük kb. 10 percig, közben többször megkeverjük. Ezután félrehúzzuk, beleöntjük a rumot, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A vaníliás krémhez a porcukrot simára keverjük a tojássárgájákkal, majd állandó keverés mellett hozzácsorgatunk egy kevés tejet. Ezután hozzáadjuk a vaníliás pudingport, a vaníliás cukrot, simára keverjük, a maradék tejhez öntjük. Kevergetve sűrűre főzzük, langyosra hűtjük.
A szóráshoz a diót elterítjük egy tepsiben, majd a sütőben pár perc alatt megpörköljük. (Arra figyeljünk, nehogy megégjen, pár perc elég neki.) Apró darabokra vágjuk.
A torta összeállítása: sütőpapírral kibélelt tortaformába (24 cm átmérőjű) fektetjük a diós piskótát, majd meglocsoljuk a sziruppal. (arra figyeljünk, nehogy eláztassuk a tésztát!) Ezután rákenjük a vaníliás krém felét, majd megszórjuk az apróra vágott dió és mazsola felével. Ráhelyezzük a kakaós piskótát. Ezt is meglocsoljuk a sziruppal, majd rákenjük a maradék vaníliás krémet. Megszórjuk a maradék apróra vágott dióval, mazsolával, és ráhelyezzük fehér piskótalapot. A tetejére sütőpapírt terítünk, nehezéket fektetünk rá, és pár órára, vagy egész éjszakára a hűtőbe tesszük, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek kellően összeérjenek. (Zacskóban rizst lehet rátenni, és azzal lenyomatni.)
A csokoládéöntetet közvetlenül tálalás előtt készítsük el, mert különben nagyon besűrűsödik. A kakaót összekeverjük a porcukorral. A csokoládét gőzfürdő fölött felolvasztjuk, majd amikor már éppen csak langyos, hozzáadjuk a cukros kakaóhoz, és a vizet is hozzákeverjük. Feltesszük a tűzhelyre, kevergetve pár percig főzzük, majd levesszük, hozzákeverjük a rumot és kihűtjük.
Tálalás előtt kb. fél órával kivesszük a tortát a hűtőből, tortatálra helyezzük, majd megcsorgatjuk a csokoládéöntettel. Ezután ízlés szerint tejszínhabbal díszítjük, felszeletjük. A maradék csokoládéöntettel és tejszínhabbal kínáljuk.
Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: másnap