Soha többé nem ragad le a palacsinta, ha kipróbálod ezt a trükköt!
2022-11-20  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Nagy kedvencünk a palacsinta. Sütése során több hibát is elkövethetünk. A hoz­zá­va­lók, a pi­hen­te­tés ideje, a ser­pe­nyő faj­tája, a sütés módja, mind fon­tos arany­sza­bá­lyok alap­ján mű­kö­dik. Bó­nusz­ként el­áru­lunk egy szu­per össze­te­vőt, amellyel puha, vé­kony és mennye­ien íz­le­tes lesz a pa­la­csinta. 

Ahhoz, hogy ne ragadjon le, fontos tudni, mi ne kerüljön bele, és mitől lesz finom, jó állagú a tészta.

- A liszt mennyiségéhez megfelelő számú tojást használj. Ha elspórolod, állás után a maradék palacsinta szívós lesz.

- A tojáshoz a tésztába először tegyél pár evőkanálnyi tejfölt. 1 tojáshoz 2 evőkanál tejfölt. Ettől olyan puha, olyan ízes lesz, hogy mindenki csodájára jár. Szép vékony palacsintákat süthetsz belőle, és nem fog leragadni.

- Fontos, hogy a lisztnek megfelelő legyen a sikértartalma. A BL 55-ös, adalékanyagmentes, magyar finomliszt a legjobb a tésztához.

- Ha leragad a 2.8-as tejjel, próbáld ki a 3.5-öset.

- A tészta ne legyen túl híg, csupán csorgatható állagú.

- A tej mellett hűtött szénsavas vizet vagy szódát is tegyél bele.

- Cukrot ne szórj a tésztába. Amellett, hogy egészségtelen a túl sok cukor, a töltelék úgyis édes lesz. A kevesebb több, ha cukorról van szó!

- Ne csak sütéskor használj olajat, a tésztába is tegyél 1 evőkanállal.

- Szép sima lesz a tészta, ha kézi keverés után turmixgépben is átkevered. A kézi habverővel is megfelelő állagot érhetsz el. Az egységes, sima állagú tészta nem ragad le.



A sütő

- Ha bevonatos a palacsintasütő, akkor hibátlan legyen. Vásárláskor válassz jó minőségűt, mert ezzel megspórolhatod a későbbi bosszankodást.

- A palacsintasütőben kizárólag palacsintát süss, másra ne használd.

- A palacsintasütő mindig legyen tiszta. Ha leégett darabok maradnak rajta, akkor könnyen leragad a tészta az újabb sütéskor.

- Az első palacsinta előtt az olajozott sütőt jól fel kell forrósítani.

- Az első után a többi palacsintát közepes lángon süsd.

- Az első palacsinta sütése előtt több olajat tegyél bele. (Van, aki olaj helyett a zsírra esküszik).