Soha többé nem ragad le a palacsinta, ha kipróbálod ezt a trükköt!
Nagy kedvencünk a palacsinta. Sütése során több hibát is elkövethetünk. A hozzávalók, a pihentetés ideje, a serpenyő fajtája, a sütés módja, mind fontos aranyszabályok alapján működik. Bónuszként elárulunk egy szuper összetevőt, amellyel puha, vékony és mennyeien ízletes lesz a palacsinta.
Ahhoz, hogy ne ragadjon le, fontos tudni, mi ne kerüljön bele, és mitől lesz finom, jó állagú a tészta.
- A liszt mennyiségéhez megfelelő számú tojást használj. Ha elspórolod, állás után a maradék palacsinta szívós lesz.
- A tojáshoz a tésztába először tegyél pár evőkanálnyi tejfölt. 1 tojáshoz 2 evőkanál tejfölt. Ettől olyan puha, olyan ízes lesz, hogy mindenki csodájára jár. Szép vékony palacsintákat süthetsz belőle, és nem fog leragadni.
- Fontos, hogy a lisztnek megfelelő legyen a sikértartalma. A BL 55-ös, adalékanyagmentes, magyar finomliszt a legjobb a tésztához.
- Ha leragad a 2.8-as tejjel, próbáld ki a 3.5-öset.
- A tészta ne legyen túl híg, csupán csorgatható állagú.
- A tej mellett hűtött szénsavas vizet vagy szódát is tegyél bele.
- Cukrot ne szórj a tésztába. Amellett, hogy egészségtelen a túl sok cukor, a töltelék úgyis édes lesz. A kevesebb több, ha cukorról van szó!
- Ne csak sütéskor használj olajat, a tésztába is tegyél 1 evőkanállal.
- Szép sima lesz a tészta, ha kézi keverés után turmixgépben is átkevered. A kézi habverővel is megfelelő állagot érhetsz el. Az egységes, sima állagú tészta nem ragad le.A sütő
- Ha bevonatos a palacsintasütő, akkor hibátlan legyen. Vásárláskor válassz jó minőségűt, mert ezzel megspórolhatod a későbbi bosszankodást.
- A palacsintasütőben kizárólag palacsintát süss, másra ne használd.
- A palacsintasütő mindig legyen tiszta. Ha leégett darabok maradnak rajta, akkor könnyen leragad a tészta az újabb sütéskor.
- Az első palacsinta előtt az olajozott sütőt jól fel kell forrósítani.
- Az első után a többi palacsintát közepes lángon süsd.
- Az első palacsinta sütése előtt több olajat tegyél bele. (Van, aki olaj helyett a zsírra esküszik).