Serpenyős lángos
Hozzávalók
A tésztához:
-500 g búzafinomliszt
-3 tk. (15 g) só
-3 tk. (15 g) cukor
-25 g (fél kocka) friss élesztő
-3,5 dl (350 g) langyos víz
Töltelékhez:
-gépsonka
-sajt
-kolbász
-hagyma
-savanyú uborka
-egyéb töltelék ízlés szerint
Elkészítés:
Egy tálba szitáljuk a lisztet és belekeverjük a sót. A közepébe mélyedést készítünk, ahova beleszórjuk a cukrot, majd az élesztőt is belemorzsoljuk. Erre öntjük a langyos vizet, és megvárjuk, míg felfut az élesztő.
Egy fakanállal vagy robotgéppel alaposan összedolgozzuk. Ne aggódjatok, ragadós marad! Úgy a jó, majd amíg kel, addig magába szívja a folyadékot.
Olajos kézzel összeszedjük és bőven körbelocsoljuk olajjal, majd 30–40 percet hagyjuk kelni.
Olajos pultra borítva nyolc darabra vágjuk és olajos kézzel gombócokat formázunk belőlük, mert még mindig ragadhat a tészta!
10–15 percig hagyjuk kelni a tésztagombócokat. Ez a kis idő kell, hogy ragadás nélkül jól nyújthatóvá váljanak.
Ha letelt az idő, olajos kézzel olajos pulton széthúzkodjuk a tésztát, de ne nyújtsuk nagyon vékonyra.
Egyik felére rárakjuk a tölteléket (nálam 40 g reszelt sajt és 40 g gépsonka kockára vágva), majd félbehajtjuk (levegőt igyekszünk kiszorítani) és a szélén lenyomkodjuk. Nagyon óvatosan (mert nagyon lágy a tészta), olajos kézzel teflonos serpenyőbe emeljük. Nem kell olaj a serpenyőbe, mert van elég a tésztán. Akár kontaktgrillben is süthetjük.
Közepes „lángon” kb. 1–1,5 percig sütjük, míg szépen megpirul, majd megfordítjuk és a másik oldalát is megpirítjuk.