Sajtos brokkolilepény
Hozzávalók 4 személyre
A lepényhez:
-40 dkg brokkoli
1 kisebb fej vöröshagyma
-2 gerezd fokhagyma
-2 ek. olívaolaj
-1 tojás
-3 ek. zsemlemorzsa
-10 dkg reszelt sajt
A salátához:
-4 tojás
-30 dkg főtt csicseriborsó, konzerv
-15 dkg koktélparadicsom
-1/2 kígyóuborka
-1 fej lila hagyma
-1 kis fej jégsaláta
-4 gerezd fokhagyma
-1 csokor petrezselyem
-1 ek. olívaolaj
-6 ek. majonéz
Elkészítés:
A salátához a tojásokat keményre főzzük, lehűtjük, meghámozzuk, cikkekre vágjuk. A csicseriborsót hideg vízzel átöblítjük, majd lecsepegtetjük. Az összes zöldségfélét megtisztítjuk, felaprítjuk. Tálba tesszük, az olívaolaj, só és bors keverékével összeforgatjuk, végül rátesszük a tojáscikkeket. Tálalásig behűtjük.
A lepényhez a rózsáira szedett brokkolit sós forrásban lévő vízben, kb. 5 percig főzzük, leszűrjük, majd hagyjuk kihűlni.
Közben a hagymákat megtisztítjuk, felaprítjuk, serpenyőben, a felhevített olajon megdinszteljük. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
A kihűlt brokkolit krumplitörővel szétnyomkodjuk, majd hozzáadjuk a dinsztelt hagymákat, a tojást, a zsemlemorzsát, a reszelt sajtot, sóval, borssal ízesítjük. Lepényeket formázzunk belőle, a tepsire rakosgatjuk, a sütőben 10-15 perc oldalankénti sütéssel készre sütjük. Tálaláskor a sajtos brokkolilepényeket a tojásos csicseriborsósalátával, és a majonézzel kínáljuk.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva