Sajtos brokkolilepény
2024-03-09  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 4 személyre

A lepényhez:

-40 dkg brokkoli

1 kisebb fej vöröshagyma

-2 gerezd fokhagyma

-2 ek. olívaolaj

-1 tojás

-3 ek. zsemlemorzsa

-10 dkg reszelt sajt

A salátához:

-4 tojás

-30 dkg főtt csicseriborsó, konzerv

-15 dkg koktélparadicsom

-1/2 kígyóuborka

-1 fej lila hagyma

-1 kis fej jégsaláta

-4 gerezd fokhagyma

-1 csokor petrezselyem

-1 ek. olívaolaj

-6 ek. majonéz

Elkészítés:

A salátához a tojásokat keményre főzzük, lehűtjük, meghámozzuk, cikkekre vágjuk. A csicseriborsót hideg vízzel átöblítjük, majd lecsepegtetjük. Az összes zöldségfélét megtisztítjuk, felaprítjuk. Tálba tesszük, az olívaolaj, só és bors keverékével összeforgatjuk, végül rátesszük a tojáscikkeket. Tálalásig behűtjük.

A lepényhez a rózsáira szedett brokkolit sós forrásban lévő vízben, kb. 5 percig főzzük, leszűrjük, majd hagyjuk kihűlni.

Közben a hagymákat megtisztítjuk, felaprítjuk, serpenyőben, a felhevített olajon megdinszteljük. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.

A kihűlt brokkolit krumplitörővel szétnyomkodjuk, majd hozzáadjuk a dinsztelt hagymákat, a tojást, a zsemlemorzsát, a reszelt sajtot, sóval, borssal ízesítjük. Lepényeket formázzunk belőle, a tepsire rakosgatjuk, a sütőben 10-15 perc oldalankénti sütéssel készre sütjük. Tálaláskor a sajtos brokkolilepényeket a tojásos csicseriborsósalátával, és a majonézzel kínáljuk.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 1 óra múlva