Naponta fél óra torna kedvez az emésztésnek is
2024-03-09  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Bevallom az utóbbi időben nagyon elhanyagoltam a sportolást, pedig...nemrég naponta tornáztam, hosszú éveken át tettem ezt. Az első időkben azt tapasztaltam, hogy lassan izmosabb is lettem, de az alvás is sokkal pihentetőbb volt, aztán jött a meglepetés, mert sokkal jobb lett az emésztésem, nem gyötörtek hasi panaszok.

Később a súlyom is rendeződött, de ez persze köszönhető volt az egészséges étkezésnek és a mozgásnak együtt. Most újra elkezdem éppen azért, hogy ismét rendben legyen a bélflórám is.

Az elmúlt években több kutatás irányult a testmozgás és a bélflóra kapcsolata, így több tanulmány, vizsgálat született a témában.

Több mélyebb elemzést igénylő állatkísérlet után arra jutottak a tudósok, hogy a testmozgás erős hatással van a bélflóra állapotára. Mit mondanak az embereken végzett tanulmányok e témában?

Nincs hiány azokból a vizsgálatokból, melyek bizonyítják, hogy a mérsékelt vagy erőteljes edzés (pl. futás, kerékpározás, súlyzós edzés stb.) növeli a bélflóra baktériumainak változatosságát. A baktériumok sokféleségét összefüggésbe hozták már a fizikai és mentális egészséggel.

A sportoló emberek mikrobiomjának változatossága nagyobb, mint a mozgásszegény életmódot folytatóké. Ez feltehetően nemcsak a sportnak, hanem az egészséges étrendnek is köszönhető.