„Sajnálom” – amikor ennyi már nem elég
2022-06-28  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

„Sajnálom” – csak egy szó a sok közül, amely túl gyakran elhagyja a szánkat, és amelyről azt hisszük, hogy ennyivel elrendeztünk mindent.

Sajnos sokszor csak úgy, minden komolyabb tartalom nélkül mondjuk ki, és nem gondolunk bele abba, hogy egy bocsánatkérés sokkal több kellene legyen puszta betűknél, az egy megbánás, egy ígéret, egy második lehetőség, de legalábbis mindezek lehetősége.

Emberek vagyunk, mind követünk el hibákat. Nem gépekként működünk gombnyomásra, hanem érzelmek irányítanak mindannyiunkat, nem tudunk választani, nem tudunk mindig csak a jóra emlékezni, a rosszat pedig egyszerűen kitörölni. Ami megtörtént, az a múltunk és ezáltal az életünk szerves részévé válik, ott marad örökre a gondolatainkban.

Ezért is fontos megértened Neked és a partnerednek, hogy egy hanyagul odavetett „sajnálom” bocsánatkérésnek egyszerűen nem elég. Ugye Te sem tudsz ennyire egyszerűen megbocsátani egy sérelmet, és úgy tenni, mintha semmi sem történt volna? Senki nem játszhat egy másik ember érzelmeivel, és így pokollá tenni az életét.

Miért nem elég egy sajnálom?

Mert képtelen megváltoztatni a múltat. Senki nem mehet vissza ugyanabba a szituációba, és hozhat jobb vagy más döntést. Nem írhatjuk újra a történelmet. És nem is lehet kitörölni, mert ez nem olyan hiba, amit az iskolai füzetben egyszerűen kiradíroztunk. Talán segíthet összeragasztani egy darabokra hullott szívet, de kigyógyítani sosem lesz elég.

Van az a pont, ahol már nem tudsz megbocsátani

Nem azért, mert így akarod móresre tanítani a partnered, vagy mert így szeretnél elégtételt venni rajta. Egyszerűen van a pont, amikor betelik a pohár, a szíved legmélyén érzed, hogy ez így már nem mehet tovább. A sokadik „sajnálom” után már tettetni sem leszel képes a megbocsátást. De akkor miért is kellene elfogadnod a kérését?

Ez is érdekelhet! - 3 tény, amelyre egy szakítás megtanít

Nem kell megbocsánatod, ha

Ha elvesztegettél rá sok értékes évet az életedből, ő pedig visszaélt a jóindulatoddal. Ha mindvégig manipulálni próbált, és Téged hibásnak feltüntetni. Ha a sok sérelem már kiölte a szerelmedet és jóvátehetetlenül darabokra törte a szíved. Ha a bizalmadat végleg elvesztetted iránta, és ő nem is próbálta helyreállítani. Ezért nem kell magadat hibásnak vagy rossznak érezned. Ebben a helyzetben csakis Te vagy a fontos, a saját igényeidet és boldogságodat kell előtérbe helyezned, és nem szabad hagynod, hogy bárki is eltérítsen ettől.