Sáfrány Emese gyermeknevelésről vallott
2024-02-24  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

A gyermeknevelésről vallott Sáfrány Emese. Az édesanya elárulta, szerinte beleszólhat-e egy gyerkőc nevelésébe egy új partner, továbbá a nagyszülőkről is kifejtette a véleményét.

Mennyire szólhat bele egy új szerelem egy előző kapcsolatból született gyermek nevelésébe?

Véleményem szerint mindez nagyban függ attól, hogy az illetőnek van-e már gyermeke, vagy még nincs. Emlékszem, amikor még nem voltam édesanya, én is egészen másként gondolkodtam bizonyos kérdésekről. Az is sokat számít, hogy az illető mióta vesz részt a gyermek életében. Ha évek óta, akkor óhatatlanul előfordul, hogy ő is elkezdi nevelni, amivel szerintem nincs semmi gond. Összességében viszont úgy gondolom, a gyermek nevelése a szülők hatásköre, az ő beleegyezésük nélkül senkinek nincs joga beleavatkozni a fontos kérdésekbe.

És a nagyszülők?

Érdekes helyzet, hiszen a nagyszülők egyfelől megbízhatóak, hiszen már felneveltek minket, szülőket, így jócskán van tapasztalatuk. Másrészt viszont vannak olyan nevelési elvek, amik a mi gyerekkorunkban még elfogadottnak számítottak, manapság viszont egyre kevésbé. Például megoszlanak a vélemények arról, mi a teendő egy síró kisbabával: az idősebb korosztály szerint hagyni kell, míg abbahagyja, a mai generáció viszont tudja, hogy azzal maradandó lelki traumát okozhatunk a gyermeknek.

Mi a helyzet a barátokkal?

Itt is óvatosan kell fogalmazni a véleményt formáló félnek, hiszen lehet, hogy az anyuka nem kapható a tanácsokra. Én nagyon szeretem a barátnőimmel megbeszélni a kisfiammal kapcsolatos tapasztalataimat, az évek során rengeteget segítettek nekem az ötleteikkel.

Hogyan lehet jól kezelni a gyerekneveléssel kapcsolatos kéretlen tanácsokat?

Mint a legtöbbször, itt is az arany középútban hiszek. Érdemes meghallgatni a véleményeket, de ha nem értünk egyet velük, udvariasan meg kell köszönni az ötleteket.